Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Stričeva kuharica Mala kuharica za muškarce i papučare
Hobotnica pod čripnjom


Hobotnica pod pekom ili čripnjom...

Mislim se nešto, kad već imate čripnju pri ruci (nakon one janjetine pod čripnjom) nije zgorega da vam kažem kako se sprema i hobotnica pod čripnjom. Jako slično, barem što se tiče čripnje. Ostalo je sasma drugačije.
Pitanje je da li imate uvjete za sve ovo šta ću vam danas reći kako se priprema. Ali ako slučajno imate uvjete – e onda bi bilo jako bedasto da i ne probate ovaj «iskonski» način pripreme jedne izuzetne delicije.

Htio sam ovaj recept otkriti jutros dvijema prijateljicama dok smo pijuckali – ja pivce, a one čaj, na terasi punoj proljetnog sunca. Ali sam se predomislio i odlučio neka ga same pročitaju na ovim mojim stranicama. Jedna od njih mi stalno brunda za nekakav recept s kalamarima ili nešto slično. Ali ja kao obično tvrdoglavo ne slušam. I gotovo.

Za ovo vam jelo prije svega treba jedna hobotnica od 3 kg. To vam je dovoljno za 10 osoba. Valjda se isplati pozvati i kojeg prijatelja na objed, kada ste se već potrudili i išli spremati ovo jelo. Hobotnicu očistite i operite pa joj odrežite glavu. Ona ne ide pod čripnju. Nju možete skuhati i sitno narezati pa napraviti jednu dobru salatu od hobotnice. Može i ona varijanta s krompirom. Već i to samo za sebe je jedan dobar obrok. Recept za to potražite u nekoj kuharici, a možda ga i ja jednom napišem ovdje.

Krakove hobotnice sušite na buri barem tjedan dana. Aha, jesam li rekao da neće biti jednostavno, a? Ali ne odustajte tako lako. Znam da bure više ne pušu «kao nekad», a i da pušu pitanje je gdje objesiti krakove da se suše? Sve to ja znam, ali svatko od vas neka nađe način kako to izkemijati. Nije to baš ni tako neizvedivo. Evo ovdje vam preporučam jednu čašu rashlađenog sivog pinota. To organizmu snagu daje, a i problem će vam izgledat manji.

Osušene krakove vežite u čvorove pa ih namočite oko ½ do 1 sat u mješavini maslinova ulja, češnjaka, peršina, soli i papra. Među krakove možete gurnuti i koji list lovora, da se i on namače s njima. Dok se to namače zapalite vatru da napravite žeravicu potrebnu za čripnju. Ovaj put vam ne treba donja posuda čripnje već samo poklopac i dosta-dosta žara.
Kada se vatra razgorila i ostala samo žeravica, ubacite u tu žeravicu krakove hobotnice. Ako vam odgovara možete oguliti i 2 kg krompira, prerezati ih napola pa i njih gurnuti uz hobotnicu u žar. Prekrijte sve to čripnjom, zagrnite čripnju ostatkom žeravice i pepela pa ostavite tako ko 20 minuta do pola sata. I tu je kraj vašim mukama. Počinje onaj lijepši dio.

Uz ovako pripremljenu hobotnicu možete poslužiti sve vrste zelene salate.

Dobar tek želi vam Stric.

U Puli, 25.06.2003.

13-5-2008: 1302


25.06.2007.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakStričeva kuharica