Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
More Eseji i priče o moru
RIBA - Golub
Naziv: GOLUB, biskup, kolumbul, kosir, ororaža, sokol, šipatka
( Myliobatidae )

Latinsko ime: Myliobbatis aquila
Talijansko ime: Aquila di mare
Englesk ime: Eagle ray
Njemačko ime: Adlerrochen

Opis: Jedna od rijetkih riba Jadrana za koju se može reći da je opasna jer na repu ima otrovne bodlje koje mogu nanijeti poprilično bola i problema onima koje ubode.

Promatran iz daleka liči na pticu u letu pa mu otuda i naziv. U drugim jezicima nazivaju ga i morski orao. Kreće se tek plivajući neznatno iznad dna. Žućkastoo smeđe je boje do olovno sive, a ovisno o podvrsti može po tijelu imati i različite vrste pjega. Ima tupastu gubicu s naglašenim buljavim očima i spljošteno rašireno tijelo u obliku romba dvostruko šireg nego dužeg.
Tijelo je prekriveno glatkom kožom a krasi ga i dugački tanki rep s otrovnom bodljom u korijenu repa, koje se treba paziti. Naraste do maksimalnih 2.6 metara računajući tu i rep i dosegne težinu do 67 kg. Prosječno je težak oko 3 kg.

Način života: Mrijesti se zimi i u proljeće , a ženka liježe 6-7 živih mladunaca. Živi diljem cijelog Jadrana na dubini od 10 do 50 m, a znade se spustiti i do 300 m dubine. Češće obitava bliže obali ii u kanalima srednjeg Jadrana, živeći na pjeskovitom i muljevitom dnu. U ljetnim mjeesecima veća se jata pojavljuju bliže obali. Dan provodi na dnu zakopan u pijesku a noću izlazi u lov.

Gastronomske osobine: Meso mu nije ukusno i traženo kao ražino. Najčešće se priprema pržen na ulju ili kuhan tj. na lešo. Prije pripreme potrebno mu je oguliti kožu.

Golub


23.06.2007.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakMore