Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Fažana
Ukratko o Fažani


Pogled na Fažanu i fažansku luku s vrha lukobrana

Fažana maleno naselje, od oko 3.000 stanovnika, smješteno je na niskoj zapadnoj obali Istre, zaštićenoj Brijunskim otocima. Udaljena je oko 8 od Pule prema sjeveru.

Osim ribolova, kao bezvremenog izvora egzistencije mnogih žitelja antičkog doba pa sve do danas, u antičko doba tu su se izrađivali i različiti grnčarski proizvodi, a svakako su najznačajnije amfore kao univerzalna ambalaža onog vremena. U pisanim se dokumentima prvi put Fažana spominje sredinom XII stoljeća, a kao svjedoci duge povijesti naselja (današnje općine Fažana) danas stoje različiti ostaci antiknih vila i ladanjskih kuća.


Fažana iz zraka
Na temeljima nekih od njih, kroz povijest su dozidavane različite građevine i objekti pa tako i crkva sv. Elizeja, jednobrodna građevina izgrađena na temeljima nekdašnje ladanjske kuće negdje u VI stoljeću.

Crkvica sv. Elizeja u Fažani

Tijekom XIV stoljeća izgrađena je jednobrodna crkva sv. Marije od Karmela, u kojoj se čuva gotički kip Blažene Djevice Marije, a čija je unutrašnjost oslikana gotičkim freskama iz XV stoljeća. Župna crkva sv. Kuzme i Damjana gotičkog je stila i potječe iz XVI stoljeća. U unutrašnjosti crkve nalaze se renesansne freske nepoznatih furlanskih majstora iz istog razdoblja – Raspeće i Oplakivanje.

Crkva sv. Kuzme i Damjana u Fažani

Danas je Fažana poznata kao mjesto s kojega se kreće na izlete brodom prema Nacionalnom parku Brijuni, koji ujedno i predstavljaju okosnicu privredne djelatnosti većine mještana. Uz ribarstvo tu je i rad u turizmu u okolnim turističkim objektima kao što je autokamp Bi Village.

27.05.2008: 2801

18.03.2004.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakFažana