Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Stričeva kuharica Mala kuharica za muškarce i papučare
Gratinirane Kape Sante (Jakovske kapice)


Meni najdraže "morsko" predjelo svakako su Jakovske Kapice ili kako ih mi u Puli volimo nazvati (a možda i negdje drugdje) Kapesante. Ne nalaze se često na ribarnici, pa kad god naletim nastojim ih kupiti i „malkice se počastiti“. Nije baš često, ali zato i jest slatko. Da je svaki dan ne bi bilo dobro. Ili možda i bi? Lako se čovjek pokvari. Slabo je tijelo pa popusti :-))).
Eto jučer se javio “prejatel” iz Munchena i kaže “spremao sam danas Jakobs Muscheln na onaj način kako si me ti naučio. I to u mikrovalnoj.” Odmah sam mu rekao %&#$/!!!! i da je poganin i neznabožac i ...svašta još. U mikrovalnoj. Fuj... A možda i nije loše. Na sve se navikneš.


Za svakog ljubitelja školjki trebaju vam barem tri veće kapesante. Ja ih najprije dobro operem četkom tako da sastružem i skinem sva zrnca pijeska koji se uvukao u ona rebra na školjci. Otvaram ih tako da in stavim na topli pleh pa ih malo „potpalim“ na štednjaku. Ne petljajte previše s time kako ih okrenuti tako da im sok ostane. To nije ni bitno. Ionako u njima ima malo pijeska, a nije nimalo ugodan osjećaj kada vam pjesak dođe pod zube. Naročito ako imate dentjeru (iliti gebis kak bi rekla moja bivša gazdarica s Britanca – gospa Majerićka).

Otvorite i izvucite meso iz školjke i dobro ga isperite. Onda ih sve stavite u jednu zdjelicu i zalijte limunovim sokom. Tako neka stoje dok se petljate s nadjevom. Kada ste izvadili meso iz školjki, operite školjke iznutra i sačuvajte ih za kasnije.

Ovo sve skupa je dio rituala pripremanja morskih plodova. A morski plodovi nikako ne mogu ispasti dobro ako niste lani nabrali dosta grožđa i spremili dobro vino za ovu sezonu. Ako ste te sreće pa nemate vinograd, onda je dobro da kupite vino. Ne čekajte da vam dođu gosti i donesu koju butelju. Kupite malvaziju molit ću lijepo. Za kapesante imate, a na vinu škrtarite. Ma dajte molim vas.

Nakon dva dobra žluka vina ( pazite na oči, ovdje nema kapule pa se nemate čime pravdati) možete početi s nadjevom. Nasjeckajte sitno 3-4 režnja (češnja) češnjaka, isto tako jedan macet peršina, stavite to sve u jednu zdjelicu i zalijte sa 1 dl maslinovog ulja. U to sada dodavajte krušne mrvice lagano mješajući dok ne dobijete gusti nadjev. Količine svega su uvjetovane brojem školjki, ali računajte na 2 žličice nadjeva za svaku školjku. Posolite i dodajte malo papra. Zatim narežite tanke, tanke fete tvrdog masnog sira (ili uzmite onaj već narezani tzv. "sotilete" koji ide u toast). Za svaku vam školjku treba sira toliko da skroz pokrije školjku. Uzmite one udubljene ljušture školjki i u njih kapnite kap maslinova ulja, zatim u svaku stavite meso školjke, na njega stavite dvije žličice nadjeva i sve prekrijte sa onim tanko rezanim sirom. Stavite školjke na pleh i sve skupa u pećnicu da se zapeče. Treba zapeći tek toliko da se sir rastopi i dobije koricu.

Uz školjke poslužite i kriške limuna, da si svatko može po vlastitom guštu zakiseliti.

Poslužite i hladnu malvaziju. Ne škrtarite toliko s vinom.

Dobar tek želi vam Stric.

copyright © PULA-online.com

13.07.2003: 2451


13.07.2010.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakStričeva kuharica