Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Dnevnik putnika Zapisi s putovanja
Nostalgija


Subota, 11.10.2003, Munchen

Opet sam na putu i opet u Munchenu. Samo na desetak dana, ali sve mi teže pada boravak od kuće. Drži me misao da sam već idući tjedan doma.

Od dosade sam opet malo skitao po Munchenu, lunjao po dućanima, gledao ulične artiste, slušao Peruansku glazbu, gledao vježbe vartogasaca nasred Marienplatza, pojeo ŤSemel mit Wurstť na Wiktualienmarktu, popio pivce (bezalkoholno :-( ) u Augustineru i potrošio gomilu love na kojekakve gluposti i poklončiće. Ne da mi vrag mira pa moram kupiti nešto za one moje doma. I praznici su pred vratima, pa nije zgorega imati nekakvu sitnicu za svaku dragu osobu.

Cijelo sam jutro, muvajući se među ljudima, vukao sobom nekakav osjećaj nostalgije za kućom i sve skupa me nije previše veselilo pa sam već u dva sata sjeo na vlak i zapičio prema svome hotelu.

Sjedeći uz prozor promatrao sam ljude na peronima, gledao kako svaki od njih žuri nekome svome cilju, nekome susretu ili povratku kući, zaokupljeni mislima i ne primjećujući da ih netko gleda.

Munchen, Marienplatz , subota, 11.10.2003.

Danas sam napokon primjetio i kuće uz prugu. Tko zna zašto? Tu su odavno i nisu ništa posebno. Obično ih ne gledam, ne primjećujem, jednostavno prolazim pored njih gledajući ih, a ne videći ih. Ali danas sam ih primjetio, a naročito jednu malu, okruženu pažljivo ošišanom čempresovom živicom iznad koje su umorno pognuli glave prekrasni suncokreti čije su žute grive činile posebno uočljiv kontrast sa zelenilom živice. Zbog njih, suncokreta, sam i primjetio kuću. Ništa naročito od kuće, mala, ne baš nova, ali nekako sa dušom. Barem se meni takva učinila. Bljesnula mi je misao kako sam ovuda prošao doslovno stotine puta i nikad je prije nisam vidio i pomislio sam kako je to na neki način nepravedno. Nepravedno prema nekome tko tu živi, tko joj se veseli i dolazi joj s radošću, netko tko s ljubavlju održava onu živicu i uzgaja suncokrete. Pomislio sam koliko taj netko ima osjećaja prema toj, meni potpuno ravnodušnoj, građevini, prema svome domu i prema onim dragim mu osbama koje tu žive.

Naravno da sem se onda sjetio svoje kuće i mojih doma i ponadao se da netko od njih baš taj tren misli na mene. Stislo me opet nešto u grlu i grudima i opet me obuzeo onaj teški osjećaj nostalgije za kućom. Onda sam počeo prekapati po vrećicama u kojima su bile gluposti koje sam kupio samo da bih odagnao takve misli. A i moja stanica je slijedeća pa se valjalo pripremiti jer je vlak bio pun putnika koji su uglavnom išli na aerodrom.

Danas je tekma u Zagrebu – igramo protiv Bugara. Nisam neki ljubitelj nogometa, ali kad sam daleko od kuće onda je i nogomet dobar da te podsjeti na dom. Nadam se da ćemo odigrati kako treba i da će biti nekakav izvještaj na Eurosportu. Valjda naši neće opet nešto uprskati, kako već znadu.

Idem sada Ťoffť, dosta mi je pisanja za danas, a i ova nostalgija me baš gadno zgrabila i davi me. Idem malo skitati.

Pozdrav od nostalgične Skitnice.

12.10.2003.
povratakDnevnik putnika štampanje broj čitanja:  10526 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: