Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
InfoTech vijesti iz informatike, tehnologije i znanosti
Šta je to 'Spoofing'?


Zašto dobivam poruke tipa «mail delivery failure» koje ukazuju na viruse koje ja nisam poslao?

Spoofing e-Mail i Mail Delivery Failure Notification

"E-mail Address Spoofing" je jedan od najstarijih i najlakših trikova iz kuharice autora virusa. To je način na koji se u zaglavlju (headeru) poruke falsificira informacija o pošiljaocu maila. Mjenjajući taj podatak pošiljaoc virusa “skriva svoje tragove i pokazuje prstom na nekog sasvim nedužnog, koji je najčešće negdje u njegovom e-mail adresaru. Autoru virusa nije potreban pristup mail serveru adrese koju krivotvori. Sve što čini je samo to da promjeni opciju “from” u bilokoju e-mail adresu.

Vlasnik takve e-mail adrese (domene) čije se ime lažno šalje mailom, za sada nije u stanju učiniti ništa pametno da spriječi taj spoofing. Može reagirati tek nakon što ustanovi da se nešto takvoga desilo brišući sve tako primlje „rikoše“ poruke ili da blokira adresu koja je za to korištena.


Mnogi virusi tog tipa pokupe po dvije adrese iz zaraženog adresara, jednu strpaju u polje „from“, a drugu u polje „to“ i onda šalju zaraženi mail „sretnome dobitniku“. Najvjerojatnije je da svi oni koji su sretno odabrani za polje „from“ uopće nisu ni zaraženi, već su imali samo tu nesreću da su se našli na izbornoj listi virusa u e-mail adresaru zaraženom virusom.

Zbog toga se često dešava da antivirusna zaštita automatski šalje poruke tipa „vi ste zaraženi virusom“ na pogrešne adrese. Zato ako dobijete takvu obavijest, a niste slali nikakav mail na adresu naznačenu kao primaoca poruke, onda to znači da je vaša e-mail adresa jednostavno bila „spoof-ana”.
Zato nije zgorega da prvo pobrišete takav mail, a onda provjerite malo svoje računalo skenirajući ga kakvim programom za antivirusnu zaštitu.

I još jedan savjetne otvarajte mailove koje ne očekujete i koji vam „ne mirišu iz prve“.

Samo za vas od pula-online.com :-))

P.S. Spoofing ima i drugog značenja u IT području, ali ovom prilikom je objašnjenje pojednostavljeno radi šireg kruga “non IT-professional” čitalaca.

17.05.2004.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakInfoTech