Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Stričeva kuharica Mala kuharica za muškarce i papučare
Grah s blitvom


Grah s blitvom ili blitva s grahom - sasvim svejedno jer je dobro i ovako i onako.

Može biti i blitva s grahom. Kako god vam se više sviđa.

Ni sam nisam siguran koja je to varijanta kad ja kuham, ali znam da je dobro i ovako i onako. Jedno lagano jelo za vegetarijance, ali bogme i za mesoljupce. Ovi drugi trebaju si uz grah s blitvom ispeći koji komad mesa - pohani pileći batačić ili recimo jednu svinjsku krmenadlu na žaru. Ili recimo pečena svinjska rebarca. Joj... kak je to nezdravo..., a tako dobro....
Recept potiče iz kuharice mame moje Strine, jednostavno govoreći moje punice, a ona ga je donijela ni manje ni više nego s puta iz daleke Australije, kamo su ga odnijeli naši ljudi i pokoji talijan pred puno godina kad su išli u daleki svijet trbuhom za kruhom.

Znam da vam je vruće i da vam se po ovoj vrućini ne kuha previše, ali nešto morate pojesti, a ovo vegetarijansko jelo je ko naručeno za ove vrele ljetne dane. Naime ne morate previše kuhati... tek toliko da se sve skupa „sljubi“ u dobru vegetarijansku manjadu. Evo kako to možete najjednostavnije izvesti.


Prije svega treba vam 3/4 kg do 1 kg blitve, jedna konzerva onih sjeckanih rajčica i jedna konzerva (od cca 1/2 kg) kuhanog graha, jedna srednje velika kapula i malo začina tipa Vegeta, sol, papar a može i list-dva lovora. Ovo je verzija za one koji ne vole kuhati.
A oni koji se vole kuhati uz „špaher“ neka nabave sve to isto, ali grah neka sami kuhaju, a isto tako i pomidore neka sami gule i sjeckaju. Sve to nabavite na merkatu ili u boteginu pored vaše kuće, jedino po blitvu ipak morate na merkat ili u neki štand-kiosk s povrćem ako je blizu vas. E da, zaboravio sam na mac peršina i koji režanj češnjaka.

Pazi sad vamo – dok ovo spremate vino je dozvoljeno piti ali samo u klimatiziranim kuhinjama i, što bi mi rekli, u malim „žlukovima“ (gutljajima). Ako nemate klimatizirani prostor za kuhanje onda se pije pivo u dugačkim „žlukovima“ – jedno pivo jedan žluk. I to samo kad ste gotovi s kuhanjem i samo ono malo pivo od 2 dl. Jer ako možete popiti veliko pivo u dva-tri žluka, trebali bi se barem malo zamisliti, pijanac jedan!!! Smo se kapili, a?

Evo napokon kako se to sve kuha.
Najprije očistite i operite blitvu i stavite je u lonac ključale i slane vode (ne pretjerujte s vodom, a bogme ni sa solju), skuhajte je i ocjedite, ali vodu ne bacajte. Očistite kapulu, češnjak i peršin, sitno ih nasjeckajte i stavite lagano pirjati na 1/2 dl maslinova ulja u jednu „fršoru“ (recimo da je to dublja tava) kao na slici. Pirjajte oko 5 minuta, tj. dok kapula malo ne popusti, a cijela kuća zamiriši po uvodnom dijelu kakve dobre buzare, nakon toga ubacite k tome one nasjeckane pomidore i list-dva lovora, malo vegete, soli i papra pa pirjajte sve skupa daljnjih 5 minuta. Laganice molim lijepo, a ne da se sve dimi i šprica okolo po špaheru jer će vas pomoćna kuharica sprašiti u top i morat ćete sami prati špaher.
Otvorite sada onu limenku graha, ocjedite je i malo isperite grah, pa ga dodajte u fršoru k onom buzara-temeljcu, dolijte pola kaciola vode od blitve i ostavite da zakuha. Dotle onu kuhanu blitvu narežite na sitnije komade i ubacite sve skupa u fršoru s grahom, dobro sve skupa promješajte da se „sljubi“ (ubit će me neki od naših „domaćih somelijera“) dolijte još kaciol-dva vode od blitve (tek toliko da malkice prijeđe rub ove vegetarijanske „manjade“) i ostavite na vatri da lagano zakuha. Dotle ugrijte pećnicu na 200°C, ubacite fršoru u tako zagrijanu pećnicu i ostavite dok se ne smanji nivo tekućine u njoj. Cca. 15-20 minuta, ako niste pretjerali s vodom od blitve.

I to je to. Sad možete popiti onaj obećani mali žluk hladnog chardonea ili onu žlukčinu piva i ostaviti pomoćnoj kuharici da ispoha piletinu i opere špaher. Dotle vi narežite pomidore za salatu. I uživajte u ovom ljetnom grahu.

Dobar tek želi vam Stric.

P.S. Joj, ubit će me moja Strina, samo kad pročita ove moje macho maštarije o pranju špahera.

4.2.2010.: 6697


05.08.2005.
povratakStričeva kuharica štampanje broj čitanja:  16965 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: