Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Škovacera Gradske spike i svega pomalo
Ki će ća, ća će ki
Gužva u šesnaestercuAmerikanci žele Arenaturist, za Istraturist pet kandidata

Čini se da cijena Arenaturista ne igra glavnu ulogu u pregovorima koliko američki interes da se uključi u veleprojekt Brijuni Rivijera.

Nakon što su uspješno okončale ovogodišnju turističku sezonu, dvije velike istarske turističke tvrtke, pulski Arenaturist i umaški Istraturist, našle su se u središtu pozornosti domaće i svjetske poslovne javnosti zainteresirane za kupnju njihovih većinskih portfelja. Većinski vlasnik Istraturista Zagrebačka banka, koja je prethodno najavila čišćenje svog polovanja od turitičkih i sličnih portfelja, već je raspisala i zaključila natječaj.


Španjolska kandidatura

No jesu li ponude otvorene, menadžment Istraturista nema informacije. Prema našim pouzdanim izvorima, na natječaj se javilo pet kandidata, među kojima i poznati svjetski hotelski lanac iz Španjolske Solmelia, koji je u tu kompaniju ušao već prije desetak godina sa svojim menadžmentskim marketingom. Budući da je sedamdeset posto kapaciteta Itraturista uz obimna ulaganja poljednjih godina obnovljeno, a ulagano je i u nove atraktivne kapacitete i sadržaje, shvatljiv je izuzetni interes za ovu, jednu od najprestižnijih hrvatskih turističkih kompanija. Kada je riječ o pulskom Arenaturistu, situacija je nešto složenija i nepovoljnija, a minula turistička sezona očito je pozornost vlasnika okrenula prema poslovanju. Sad kad je i to okončano, obnovljeni su razgovori o prodaji. Iako su pregovori obavijeni šutnjom i odvijaju se daleko od očiju i ušiju javnosti, iz pouzdanih turističkih krugova saznajemo da bi se doista mogao dogoditi preokret. Izgledni novi kupci Arenaturista ozbiljni su i respektabilni poslovni Amerikanci, koji su do Pule stigli posredstvom američkog veleposlanstva u Zagrebu. Čini se da ovom prilikom cijena ne igra glavnu ulogu u pregovorima, koliko američki interes da se ambiciozno uključi u turistički veleprojekt Brijuni Rivijera, čemu je izrazito sklon i istarski župan Ivan Jakovčić. On je naime vrlo nezadovoljan poslovanjem Arenaturista i ocjenjuje ga kao najslabiju istarsku turističku tvrtku. Kontakti su u tijeku i svi su izgledi da bi nakon više od godinu dana puštanja Arenaturista u prodaju konačno najavljena transakcija mogla i uspjeti.

Zeleno svjetlo

Uostalom, 7. studenoga u Istarskoj sabornici u Poreču Vlada RH i premijer Sanader, očekuje se, dat će zeleno svjetlo dokapitalizaciji tvrtke Brijuni Rivijera što je preduvjet raspisivanju međunarodnog natječaja za odabir partnera, među kojima se ozbiljno računa i na Amerikance. Budući da projekt Brijuni Rivijera obuhvaća priobalni prostor od Barbarige do rta Kamenjak ispod Premanture, shvatljiv je interes za Arenaturistom čiji se hoteli i kampovi nalaze na tom i susjednom medulinskom prostoru.

Pregovori s Talijanima, Rusima i Štrokom

Nakon što su prije više od godinu dana većinski vlasnici tvrtke Tacana i Granito iz Milana, koje predstavlja obitelj Piovesana iz Gaiarine u Italiji, najavile prodaju pulskog turističkog blaga, pojavilo se dosta interesenata, među prvima i slavni ruski odbojkaški trener Nikolaj Karpolj. Pregovori su trajali dugo, a čini se da je cijena od 130 milijuna eura bila neprihvatljiva. Pojavila se zatim skupina veronsko-milanskih poslovnjaka, koja je navodno utvrdila da nije riješeno pitanje turističkog zemljišta i da je Piovesana iz Arenaturista d.d. izdvojio dio vrijednih nekretnina i unio ih u novoosnovane tvrtke-kćeri. Zbog zatečenog stanja kupci iz Italije su odustali. Potom se pojavio Goran Štrok, međutim, pregovori su uskoro stali i Štrok, navodno, više nije dolazio u Arenaturist ./

Cijela vijest (Izvor: www.croinfo.hr )

07.11.2006.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakŠkovacera