Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Borin bukvar Istra i sva njezina božanstva Borivoja Bukve
ISTRA I SVA NJENA BOŽANSTVA
III dio


Borivoje Bukva: Portić (tempera)
Borivoje Bukva: Portić (tempera)

Piše: Borivoje Bukva
VELI JOŽE

U Istarskom narodu bile su poznate pjesme o orijasu Dragonji. Dragonja je prema narodnom vjerovanju bio prvi vodja istarskih divova, zapravo istarskih Slavena, pa ga narod spominje kao Kralja."(8*)

Kako je slucaj vrlo cest u religijama mnogih naroda, tako je i nas Dragonja najvjerojatnije zmajski sin.
Najbolji junaci potjecu od zmaja, koji se javlja kao bozanstvo u ljudskom obliku, i smrtne zene ili djevojke. Sin posljednjeg motovunskog diva Dragonje zivi i dan danas, onda se dijete zvalo Gorazd, sada odrasli div zove se Joze - Veli Joze. "...Gorostas roni nogama u pijesak, kroci prema kopnu...
Ide polako navise: dize se iz mora obasjan prvim tracima suncanim, okrunjen pjenama, ovjencan algama, ispravan kao kakav morski bog... Strah i trepet zavlada o Spasovu po gradovima i plemickim dvorovima istarskim..."(9*)

"Tako i mlecanin barun Bracciduro podrugljivo istarskog kmeta - diva, prozva Polifemom (kozar Polifem - jednooki div iz Homerovog epa "Odiseja" koji na osamljenom otoku timari ovce.), kada rece: Ti su divlji kmeti praunuci kozara Polifema. Nisu dostojni da se s njima mjerim..."(10*)


ISTARSKI ZMAJ

"Zmaj na starom Istoku predstavlja dobrostivo bozanstvo povezano s elementom vodom, ali je u krscanskoj kulturi simbol Sotone. Latinska rijec "Draco" znaci zmaj i zmija, pa se oni zato naizmjenicno i prikazuju. Okovan zmaj, ili pobijedjen, simbolizira pobjedu nad zlom. Zato se pojavljuje pod nogama Djevice Bezgresnog Zaceca (Djevica Marija)." (11*)

Isprva je zmaj bio naprosto velika zmija, zmijurina (falicki simbol koji se povezivao s bozicom zemljom u plodonosnim obredima prvobitnog covjeka), u klasicnoj se skulpturi Cerera (Demetra) prikazuje kako drzi zmiju u svakoj ruci. Takodjer Cerera vozi kola koja vuku zmajevi.

"Nekoc su zmija ili zmaj slavili kao kozmicko majcinsko krilo koje u sebi skriva svemir, kao prsten zivota koji nema ni pocetka ni kraja i svu mnogovrsnost povezuje u cjelinu. Velika boginja prethistorijskih vremena slavljena je u obliku zene sa zmijskom glavom... Zmija ostaje pratilica majke svijeta. Zmija se javlja kao zastitnica zivotnog izvora i cuvarica posljednjih tajni. Ona raspolaze zemaljskim znanjem, znanjem sto ga daju nagoni i koje prodire kroz sve pregrade prostora i vremena. Iz nje govori mudrost prirode koja sve zna unaprijed. Zbog toga su bogovi nekoc slusali njezin savjet. Mitski kraljevi nazivali su zmiju svojom praroditeljicom."(12*)

Zmaj je atribut ratnika, atribut je personifikacije BUDUCNOSTI, RAZBORITOSTI (budite dakle mudri kao zmija ili zmaj), simbol je LOGIKE.

"Junacke legende, kao i mitovi, puni su opisa svladavanja nemani, narocito zmajeva... Zmaj je obicno svladan u pravom okrsaju, istovjetnom davnim herojskim borbama, ali je jos cesce pobjeda postignuta nekom mastovitom i mudrom smicalicom... Lukavstvo je oduvijek bilo zanimljivo za mitologiju i junacke legende..."(13*)

"Mit iz Aveste o pobjedniku divu Krasaspi nad zmajem, u Indiji je opjevan pod imenom Indra i Vritra, a u zapadnom Iranu (Mediji) kao Threataona i Azida-haka (Azi Dahake)..."(14*)

"Cesto se vjerovalo da sveci mogu vladati divljim zivotinjama i na religioznoj razini tako je simbolizirana sposobnost krocenja fizickih strasti odricanjem, ali je isto tako pruzena mogucnost izmisljanja zivopisnih prica... Sveti Mamis sa Cipra na ikonama je prikazan kako jasi lava i uz sebe vodi janje (kao "malo dijete" kod Izaije)... Sveti Patrik kroti zmije... Najcesce ubijaju zmaja - pretpostavlja se da postoji cetrdesetak svetaca (samo u rimokatolickoj crkvi, ne racunajuci ortodoksne) koji su u toku zivota svladali zmaja. Cak i zene sveci uspjevaju ubiti ili ukrotiti neman (opasuju ih vlastitim pojasevima koji simboliziraju nevinost ili im pokazu kriz). Drugi ih pobjedjuju u borbi, kao sveti Juraj, na primjer. Neki ih svladavaju molitvama, skropljenjem svetom vodicom ili jednostavno ostrom zapovjescu. Poistovjecivanje zmaja s djavolom (zasnovano na Otkrovenju, 20,2) preplavilo je hagiografije i religioznu umjetnost, obogaceno motivima iz narodne predaje (spasavanje princ eze npr.)...(15*)

Na Brijunima je nepobitno dokazano da je zivio jedan dinosaur prozvan IGVANODONT. Potvrdjuju to otisci stopala i kosti, nadjeni na obali arhipelaga.
Dinosaur, brijunski gmaz Igvanodont, zivio je prije 90-100 milijuna godina.

Megalitski crtezi iz Nazce do danas nisu razjasnjeni, oblici zivotinjskih figura isklesanih na visoravni: strucnjaci tvrde da nisu mogle da budu uradjene bez perspektive koja se dobija sa velike visine. Po nekima su astronomski atlas, drugi pak tvrde da imaju magnetski karakter itd...

Nasa Istra nije se morala crtati, njen izgled gotovo u potpunosti odgovara glavi zmaja. Stari kartografi znali su za zmajeve i po pravilu su na karte unosili njihove crteze.

"To je sve sama pustinja, puna zmajeva i guja ", pise na jednoj staroj karti...(16*)

Cuvari grba LAV i ORAO oznake su podloznosti. Dvije trecine grbova u Evropi su lavovi. A orao i kriz zajedno sa lavovima nosi devedeset posto grbova. Nenad Labus iznosi: "Medju starim Helenima orao predstavlja jedno od pojavnih oblicja najvaznijeg i najveceg obitavaoca Olimpa, boga sviju bogova - Zeusa.
Orao je Gro - Movnik raskrinjen s munjama u kandzama... Od Zeusa na Jupitera nit njene sadrzine (znacenja) dalje vodi na Rimsko carstvo, pa na cara, potom se dijeli na Habzburge i Njemacko carstvo. Prvi ogranak dalje vodi na Austrijskog cara te danasnju republiku Austriju, a drugi preko Prusije na Njemacku kraljevinu, Weimarsku republiku, Treci Reich do danasnje Republike Njemacke. Naravno, izgled orla mijenja se, bas kao i znacenje, ali izricito poznavanje na prethodna stanja daje nam pravo govoriti o razvoju istog simbola."

Mitovi o zmajevima ili azdajama zive i danas u mnogim krajevima svijeta, spadaju medju najstarije, najtrajnije i najrasirenije na svijetu. Prvi prepoznatljivi zmajevi medju arhetipovima potjecu iz Sumerske kulture, odakle su prenijeti na Zapad u Europu i na Istok do Kine i Indije. Na starim legendama izrastaju nove price o vjecnom suocavanju covjeka sa azdajom, pravde sa nepravdom, dobrog sa zlim. Dok na Zapadu zmajevi predstavljaju pretezno simbol zla, na Istoku ih smatraju korisnim i vrijednim postovanja, oni su ujedno simbol veze izmedju zivih i nezivih stvari.

Novu dimenziju dobivamo kroz jos uvijek dovoljno neistrazenu etnogenezu, etnokulturu i antropologiju upotrebom simbola. Zasto svemu ovome uz postojecu dragu nam KOZU ne bi pridodali i istarskog ZMAJA kao protutezu Rimskim ili Habzburskim orlovima, Venecijanskim i Britanskim lavovima.

 • VELI JOZE, Vladimir Nazor (8*,9*,10*)
 • RIJECNIK TEMA I SIBOLA U UMJETNOSTI, James Hall (11*)
 • PRETHISTORIJSKE KULTURE, Gert V.Natzmer (12*,17*,18*,19*,21*)
 • EVROPSKA MITOLOGIJA, Jacgueline Simpson (13*,15*)
 • TKO SU I ODAKLE HRVATI (revizija etnogeneze) (14*)
 • CASOPIS TAJNE, br.13. (16*)

  Slijedeći NASTAVAK : Zeus i Hera


  Tekst je preuzet iz knjige METAMORFOZE ISTRE I RIJEKE, Rijeka 2006, a zainteresirani se mogu obratiti na adresu borivojbukva@yahoo.com

 • 03.12.2006.
  Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
  povratakBorin bukvar