Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
More Eseji i priče o moru
RIBE - Tuna


Naziv: TUNA, tunj, tun, obična tuna
(Scombridae)

Latinsko ime: Thunnus thynnus
Talijansko ime: Tonno
Englesko ime: Atlantic bluefin tuna, Tunny
Njemačko ime: Thunfish

Opis i način života: Pripada u obitelj skuša. Zna doseći težinu i do 600-650 kg te narasti preko 4 metra. Prosječna lovna težina u Jadranu je oko 12 kg. Izvrstan je plivač i lovac, koji živi u jatu vršnjaka. Skladno vretenasto tijelo jake građe s izrazito naglašenom i jakom repnom perajom omogućava joj dugotrajno i brzo kretanje u lovu na plijen.

Rasprostranjena je po čitavom Jadranu i na svim dubinama. Tijekom proljaća i jeseni znade zalaziti bliže obali i u duboke zaljeve, pa su tako poznate Bakarske tunarice s kojih su ribari osmatrali jata koja zalaze u zaljev te ih tu lovili.

Način lova: Lovi se tijekom cijele godine uglavnom mrežama stajačicama - tunolovkama, a u psljednnje vrijeme se na Jadranu vrlo cijeni lov panulom (big fishing).

Gastronomske osobine: Meso joj je izuzetno kvalitetno i ukusno te nadasve cijenjeno. Jadranska tuna naročito je cijenjena u Japanu. Izrazito je cijenjen trbušni, nešto masniji dio (panceta).
Osim spremanja odličnih mesnatih odrezaka (izrazito crvene i narančasto crvene boje ) pečenjem na roštilju i prženjem (friganjem na ulju) može se konzervirati i u kućnoj radinosti laganim kuhanjem u ulju. Vrlo se kvalitetno dade konzervirati u ulju te se u takvom obliku može spremati na različite načine.


25.07.2007.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakMore