Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Zdravlje vodite zdrav život
Rahitis

Rahitis je bolest kostiju koje rastu i javlja se u fazama njihova najintenzivnijeg rasta, a to su dojenačka dob, predškolska dob i pubertet.

Rahitis se najčešće javlja zbog nedostatka vitamina D koji je jedan od glavnih čimbenika u održavanju koncentracije kalcija u plazmi. Rahitis može nastati zbog nedovoljnog izlaganja djeteta sunčevu svjetlu jer tada ne dolazi do dovoljnog stvaranja vitamina D. Bolest se može razviti i zbog premalog unosa kalcija u organizam. Taj tip rahitisa je hipovitaminski ili vitamin D zavisni rahitis. Drugi tip rahitisa je vitamin D rezistentni rahitis koji nastaje zbog urođenih ili stečenih poremećaja u metabolizmu vitamina D, kalcija ili fosfora.

Kako prepoznati rahitis?

Rani simptomi rahitisa poput umora, bljedoće, razdražljivosti i plačljivosti vrlo se rijetko zamijete i uglavnom se ne povezuju sa rahitisom. Promjene koje se javljaju na kostima uglavnom se pojavljuju kasnije.

U našem području rahitis se najranije javlja oko 3 mjeseca života. Prvi nalaz koji se može primijetiti kod dojenčeta su mekše kosti lubanje nego je to normalno. Kod pritiska na stražnji dio lubanje mekša kost se udubi, ali se utisnuto mjesto odmah vraća u prvobitni položaj.

Kasniji vodeći simptom za dijagnoze rahitisa je rahitična krunica. To su kuglasta koštana zadebljanja koja se mogu napipati na rebrima djeteta na mjestu gdje hrskavični dio rebra prelazi u kost.

Klasični simptomi rahitisa kod djece koji se javljaju kasnije su iskrivljene noge, izbočena koljena, iskrivljena kralježnica te deformacije zdjelice i grudnog koša. Vidljive su i promjene na kostima glave. Kako šavovi među kostima lubanje srastu nešto kasnije, a zbog ispupčenosti čeonih i tjemenih kostiju, razvija se kaput kvadratum ? četvrtasta glava. Kosti su općenito više sklone lomovima, a mišići su mlohavi što se najbolje uočava na trbuhu koji je napuhnut i može se lako utisnuti.

Mliječni zubi kod rahitičnog djeteta niču kasnije, a oni trajni ne stvaraju dovoljno zubne cakline i dentina pa su skloniji nastanku karijesa.

Ako se rahitis razvije u dojenačkoj dobi psihomotorni razvoj djeteta je usporen i dijete kasni s učenjem stajanja, sjedenja i hodanja.

Više o svemu pročitajte na : (www.plivazdravlje.hr )

(Izvor: www.plivazdravlje.hr )

14.03.2008.
povratakZdravlje štampanje broj čitanja:  8298 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: