Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Stričeva kuharica Mala kuharica za muškarce i papučare
Barbuni ala salsa
Dugo sam dvojio kamo da stavim recept za ovo jelo i samo zbog moje dileme ste toliko dugo i "željno isčekivali" ovaj recept. Dilema je bila da li to spada u kuminu makrobiotiku ili stričevu kuharicu. Razmišljajući intenzivno i dvojeći ekstenzivno odnekud se izmigoljila neman zvana apetit i odmah za njom naravno počeo se javljati podivljali monstrum zvan 'tiba' . Vjerujte mi taj je najgori – ogroman i dominantan, na jednoj tako profinjenoj figuri poput moje, vrši vrlo negativan utjecaj na onaj pozitivni dio koji se zove svijest. Ne kužim da li je svijest zaljubljena u tu neman, ali redovito mu popusti i neman uvijek provede ono što joj padne napamet. Za ne vjerovat.
A za sve je kriva Kuma i njezin poziv na ručak. Makrobiotski i makro volumenski.

Sjećate se da je spremila onu krem juhu od cikle i tikve i da smo nakon toga jeli ono što se naziva glavno jelo. E pa sada vam neću napisati recept za to jelo nego za jelo na koje su me navukli pričom o njemu nakon obilata ručka. Pričalo se naravno o ribi jer moj kum Baja (to je onaj što je stalno na moru i lovi u ZERP-u) je načeo temu o barbunima i o tome kako ih se sve dade sfrigati, šufigati, marinirati i manjđati. I tu je sve počelo.... ja naćulio uši i samo upijam šta moj Baja priča, mislim se 'tiba' je puna i sada kunja pod stolom.... ali vraga, i ona naćulila uši pa i ona upijala sve to o barbunima.
Nećete vjerovati ali prvom prilikom kada sam nakon toga u ribarnici vidio fine i friške barbune (one srednje velike) štrecne me nešto u želucu i neman je bila probuđena. Nakon toga nije bilo druge nego kupiti barbune (cca 1 kg za jednu veliku i tri manje nemani), otići po zelenu salatu, kapulu, češnjak i mac peršina. Ako vam je usput negdje pokupite dva lista lovra ( s gornjih grana – znate već zašto), a u boteginu kupite brašno za palentu i dvije konzerve onih sjeckanih pmidora. Nadam se da doma imate maslinova ulja jer ako nemate ona kupite i extra djevičansko maslinovo ulje.
E da, da ne zaboravim : ako netko znade zašto se ulje naziva 'djevičansko' bilo bi mi drago to saznati pa bih ga molio da mi pošalje mailom odgovor. Za extra i bez 'extra' znam šta znači, ali zašto baš djevičansko – e to mi nije jasno.
Kad ste u boteginu ne zaboravite na bijelo vino. Malvazija ili sivi piniot i barem dvije butelje. Trebat će vam. Sada ide ono glavno. Recept.
Ovo sve je bio samo komercijalni uvod i pripremne radnje.

Dakle, ribu očistite i stavite je da se cijedi. Dok se riba cijedi i suši vi nasjeckajte jednu glavicu kapule – može i na rezance, a može i na kockice - to vam ostavljam na volju. Nasjeckajte i tri češnja češnjaka i onaj mac peršina pa onda u jednu širu teću stavite na cca 1 dl maslinova ulja sve to lagano pirjati. Kužina bi trebala zamirišat 'tutta forza' i najavit susjedima i komšijama da se kod vas danas radi kakva riblja delicija. Kada sva ta kapula sfjapa (što bi rekli pravi kuhari 'svene') i počne se već pržit dodajte unutra nasjeckane pomidore – obje konzerve (cca 600 gr) i ostavite da se lagano pirja sve dok se ne potroši sva tekućina i to postane dosa gusto. Tada ubacite ona dva lista lovora i dolijte manju čašu vode pa ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta ili dok se ta voda skoro ne istroši. Sada možete isključit tu šalšu (ta se jede - ta se ne pleše) i baciti se na pripremu ribe.
U tavu, koju koristite za prženje ribe, stavite pola deci maslinovog i pola deci običnog ulja i stavite da se zagrije. Dotle ribu uvaljajte u brašno (oštro), otresite višak brašna i stavite lagano na ugrijano ulje da se prže. Dosta im je dvije minute s jedne i dvije minute s druge strane. Izvadite ribu i nježno je položite u onu pinjatu sa šalšom, pa je laganini utisnite u šalšu tako da je ona skroz obgrli. Da se sljube.

Ovo o prženju ribe pišem za one koji prvi put prže ribu... ima i takvih... sjetite se sebe kad ste vi prvi put pržili ribu. I sjetite se na šta je ličila kuhinja nakon toga... zato se ne rugajte onima koji tek kreću u avanturu kuhanja.

O isusek, zaboravio sam vam reći da nakon što ste završili šalšu imate pravo otvoriti jednu botelju onog sivog pinota i vidjeti da li je dobar. Škužajte, neće se ponoviti. Evo meni za kaznu možete i sada potegnuti jedan lijepi žluk.
I na kraju, kada ste ispržili sve barbune i kada ste ih utopili u šalši, stavite sve skupa na laganu vatru i ostavite da zakuha i baci dva-tri ključa. Dok se sve to dogđa samo od sebe, jer štednjak radi sam od sebe i vi ne morate besposleno piljiti i čekati da šalša baci dva ključa, pristavite lonac s vodom za palentu. Palenta je prilog ovome jelu. Isto tako zelena salata, koju ste donijeli s merkata, trebala je već biti očišćena i spremna prije objeda.

I to bi bilo to. Sada i vi pustite svoje nemani da odrade svoj dio posla a vi uživajte dok ih hranite.

Dobar tek želi vam Stric.
I Kuma.
I kum Baja.
I susjedi i komšije, došli uncuti da vide 'šta se radi'... k'o fol.


15.03.2009.
povratakStričeva kuharica štampanje broj čitanja:  9227 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: