Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Stričeva kuharica Mala kuharica za muškarce i papučare
Juneći odresci 'Strikan'


Juneći odresci su 'utopljeni' tu negdje u ovom umaku koji baca na češnjak i pomidore

Ne bi mi vjerovali da vam kažem kako komad žilave junetine može postati mekana i sočna šnicla (iliti po naški „odrezak“) – naravno sve dok vam to i ne kažem.
Ovom prilikom ću vam reći jedan od načina koji svaki put uspije dokazati da žilavi odrezak može postati sočna šnicla tj. da žilava šnicla može postati sočan i mekan odrezak i da kuhanje ipak nije 'pičkin dim' nego znanje i umjetnost. Pogotovo za one koji vole kuhati za sebe, obitelj i za svoje prijatelje.

Ja na primjer nikad ne bih kuhao ovako za gospićkog dr. Gonza, ili bože me sačuvaj za ex ministra rata, brkata i drčna bilmezijusa, koji se jedva povratio iz švicarske nesvjestice. Dok su mu tamo napuhavali jaja i prostatu 'vamo su mu maheri iza leđa kupovali kamione. One skupe sportske pa im je i cijena bila odgovarajuće prilagođena i napuhana zaboravljivu ministru. Njih dva (Gonzo i Supermomak ) su nabrijani HDZ jurišnici i imaju jake zube i debelu kožu pa neka žvaću žilave odreske. Barem ih je na taj način koristio dr.Sanader, a šta će s njima sada naša medvjedica Adriana... e to se još ne zna, ali u svakom slučaju sudba će im biti slična.

Ajmo mi kuhati, a oni neka puknu od ljepote. Vlastite.


Dakle za ove odreske ala 'Strikan' (ako niste primjetili to je naziv meni u čast – HDZ-iram se svaki dan sve više – šta mogu kad je takav trend) trebat će vam po prilici dva veća juneća odreska po gladnim ustima. To vam je otprilike veličine poštena dlana kakvog šumskog radnika koji cijeli dan radi sjekirom. Ili dlana kakvog preraslog ministra za kamione (ne bi vjerovali koliku šapurdu ima taj ministar). Neka budu odresci čistog mesa s buta.
Odreske prije pripreme dobro istucite čekićem za meso misleći pri tome koliko vam je Gonzo mila spodoba - odresci ispadnu puno bolje izlupani, potom ih dobro posolite , uvaljajte jednu stranu u brašno (zamišljajući kako npr. ministra financija uvaljavate (?) u katran pa onda u perje – iako bi vam za to trebala gomila gusaka) i onda stavite u zagrijano ulje-tavu na tu brašnjavu stranu i ispržite skoro do kraja s obje strane. Tu morate paziti da vam brašno ne pregori jer je to bitan element u pripravi ovog jela. Ispržene odreske odložite u jednu vatrostalnu posudu ili običnu tepsiju koja će kasnije u pećnicu.

Kada ste sve odreske ispržili na zagrijano ulje ubacite tri-četiri režnja sitno sjeckanog češnjaka. Može i protisnut kroz onaj češnjak-škrip za gnječenje i „rešetanje“ češnjaka. U to ulje istresite i jednu limenku sjeckane rajčice pa dodajte još 2-3 dl soka od paradajza. Paradajz i rajčica su vam isto što i pomidori. Pri tome morate paziti na eventualno zgrušane nakupine brašna koje su ostale od prženja odrezaka.... njih u lagano razmješajte kuhačom s pomidorima i češnjakom

Sve skupa to sada pirjajte na tihoj vatri, podlijevajte pomalo vodom, ubacite jednu veliku žlicu Vegete (ovi iz Podravke se prave toliko blesavi kada im kažem „šaljite mi poklon paket“ jer toliko reklamiram vašu Vegetu – čisto mi dođe da pređem na neki drugi začin, majke mi ) i laganini pirjajte 5-10 minuta... naglasak na laganini.

Nakon toga prelijte taj češnjak-pomidori-umak preko pripremljenih odrezaka, protresite tepsiju s odrescima da se to sve skupa sljubi i prekrije odreske - ovo je važno – DA PREKRIJE ODRESKE, pa stavite u zagrijanu pećnicu (na 180-200 °C ) i neka se tako peče još 35-40 minuta. Naravno da morate paziti da vam sve skupa ne izgori jer nikad se ne zna kako koja pećnica radi.

To bi bilo sve. Uz ovo jelo kao prilog idu dobro kuhana riža ili samo kuhani krompiri, a bogami nije loše ni sa palentom. Salata je obavezna. Zelena ili od svježe ribanog kupusa. U stvari od ribanog svježeg kupusa, a naribajte i začinite ga čim ste stavili jelo u pećnicu, pa da kupus malo „sfjapi“ tj. da se opusti i da ne bude žilaviji od odrezaka. A i onima s dentjerom (gebisom – i kako još ?) je lakše s tako opuštenim kupusom.

Dobar tek želi vam Stric.


12.07.2009.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakStričeva kuharica