Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Kratke priče Laprdanje i pričanje, maštanje i sjećanja
PRIČE SA ŠANKA

Živiš RELAKSRANIJE, a nisi ni znao


Veljača je. Lagani sumrak već se uvukao u kafić i Draga je upalila svjetlo iznad šanka kako bi ekipa stalnih gostiju imala bolji uvid u svoja pića i njezin dekolte iz kojeg su se dvije pushup dude navirivale i pokušavale iskočit van. Dan je za mrvicu duži nego onaj jučer pa je i Draga nekako bolje volje nego inače – nekako opuštenija, a to znači i tolerantnija prema muškadiji za šankom.

Pepi Orkodindio stigao je zadnji, odmah iza na brzinu smazana ručka. Uletio je u kafić kao da će nešto slučajno propustiti ili kao da nosi nekakve silno važne novosti.

Nalaktio se na šank i odmah primjetio da je Draga bacila ljetni look – uska majica s dekolteom nije prošla nezapaženo.

- Onda Pepi, šta se dogodilo ? Da li danas piješ ili samo piljiš? – obrecnu sa Draga primjetivši kamo lutaju Pepijeve oči.

- Orkodindio Draga, propio go pensa a un bel koreto. Korto prefavore, kon tanta grapa. – izvali Pepi
- Dam ti grapu i kratku kavu pa si ti korigiraj kako hoćeš. – odvali Draga i ode kuhat kavu.

Pepi se tek sada osvrne po kafiću da vidi koga sve ima i tko danas fali. Uglavnom je ekipa bila na okupu. Drago zidar sjedio je na kraju šanka sa svojom bocom Žuje, Aldo je bio do njega sa 'dec bilega', a Ante je jeo sendvić za stolom i zalivao ga Karlovačkim iz krigle. Nije bilo Bepa, prodavača u željezariji iz Šijane, a ni Mauricija iz Galižane koji je stanovao s mamom na katu iznad kafića. Bepo možda radi popodne, a Mauricija ne pusti mama. Veća befana ga je držala na kratkoj uzici. Mauricio je bio dobar „dečko“ od pedesetsedam lit, velikih potencijala, kako je volio misliti o sebi, i jedino ga je 'stara' sputavala da postane netko. Sad je bio niškoristi.

- Alora kafe e grapa. – reče Pepi i nastavi – Ste čitali danas novine? La griđa lunatika ga deto da se danas kod nas živi relaksiranije. Ke kaco vol dire?

Drago zidar, koji je tu već skoro pola stoljeća i zna već poprilično talijanski, u stvari više razumije nego li priča, pogleda Pepija i reče:

- To znači da te boli kurac za sve to šta oni rade, za sve to šta ta luda baba laprda i što njezini ministri kradu lovu koju im mi uplaćujemo u sve većim količinama u državni bunar. Jer kad bi nama stalo do toga šta rade onda bi mi njih lijepo znogirali kakti egipćani Mubaraka. A kak mi nemamo ni stav ni muda onda je bolše da nas boli patka i da se relaksiramo. Ono kao baš nas briga. Bi kul bi hepi. To znači živjeti relaksirano.

Dok je Drago zidar elaborirao Pepiju šta to znači relaksirano, Draga je pred Pepija stavila kratku kavu i domaću rakiju.

- Orkodindio, ma ki že šta mona ke vive ođi relaksirano?
Si ti Dragec relaksiran dok mišaš maltu na crno ? Si ti Ante relaksiran sa svojim sendvićem od pol štruce šervolana i petnajest deka de salama podriguša? Forši se zrelaksiraš dok skupiš najlon plastičnih boca za si kupit sendvić i platit si biru? - grune Pepi iz prve i strese rakiju u jednom žluku dajući mig Dragoj da mu stavi još jednu. – Ma kvela griđa že proprio vaka loka - vero do daske. – završi Pepi.

- Ma ja ne znan za vas, ali ja sam nakon petega deca bilega lipo relaksiran. – uleti Aldo. – I mi je lipo dojti tu i biti z vami i slušati kako lipo žugeljate. A još je lipje gledat Dragu nego satat doma z mojon Marijon ća vajk nešto brontuliva. Ale Draga daj još dec bilega da se jeno malo više relaksiran. A ko biš drugi put došla brez cicobrana mislin da bi svi bili fino relaksirani. Šteta hi je sputavati. Ća ne dečki? – završi elaborat Aldo i zaljepi oči za dekolte Drage koja se upravo sagnula po novu gajbu Žuje.

I ostali dio ekipe prihvatio je taj način relaksacije uz sjetni uzdah za vremenima kad su njihovim ženama dude tako bujale. O tempora o mores.

Crni Roko


18.02.2011.
povratakKratke priče štampanje broj čitanja:  4799 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: