Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Osobni stav
Cvrčci i mravi
La Fontaine idi u lijepi qracOva slika nema puno veze sa člankom, ali je dobra jer radoznali misle da na drugoj strani ima još takvih slika...

Jednom davno u neka minula vremena živjeli su jedan cvrčak i jedan mrav.
Kao djeca zajedno su išli u školu, zajedno su se igrail i odrastali, zaljubljivali se, radili mladenačke nepodopštine... i kad je došlo vrijeme svaki je krenuo na svoju stranu.

Mrav je poput svih mrava bio vrednica i po cijele dane je radio, za sebe i za svoju obitelj. Radio je u vlastitoj firmi i zapošljavao još 30-ak drugih mrava koji su tako prehranjivali svoje obitelji. Dok su mu djeca rasla izgradio je lijepu i veliku kuću za sebe i svoju obitelj. Nije to bilo nimalo jednostavno jer da bi izgradio kuću morao se zadužiti kod svog druga iz djetinjstva, cvrčka koji je postao poznati bankar. Uvijek je taj samo pjevao i svojom pjesmom dogurao do bankara. Radio nije nikad previše, ali je zato imao plaću veću nego mrav.

Mrav je pak uzeo kredit (u švicarcima), kupio građevinski materijal, pošteno platio sve poreze, komunalne naknade, priključke za struju, vodu, plin, telefon.... sve opet s porezima, prirezima i ostalim dadžbinama. Nekako je kupio i auto i platio za njega trošarinu, prirez, porez i sve šta je morao platiti. Onda je našao jednog malog građevinskog obrtnika i dogovorio s njime da mu povoljno sazida kuću skupa sa svojim radnicima. Pošteno je platio njihov rad i dao plaće a s plaćom uredno podmirio sve doprinose, prireze i poreze.

Dotle je cvrčak svoje novce skupljao na račun u banci, vozio službeni automobil s plaćenim troškovima, bio nekoliko puta na odmoru na Sejšelima, pa na Kanarskim otocima, na Azurnoj obali. Uživao je kako god je znao i umio. Osim računa u banci nije imao nikakve druge imovine da ga opterećuje. I sve što je trošio trošio je u inozemstvu. Domovina nije imala od njega nikakve koristi.

I onda je došla kriza. Mravova mala firma došla je u probleme zbog slabog kreditnog rejtinga njihove Lijepe naše, otpustio je gotovo sve radnike, kredit za kuću u švicarcima bio je pri kraju, ali ga je svejedno otplaćivao uz velik žrtve i odricanja.

Cvrčak je dotle dobio povišicu, jer profit koji je ostvarivala njegova banka značajno je porastao pa je bilo očekivano da dobije nagradu za to. Otišao je i na par putovanja na daleki istok – Kina, Japan, Tajland, Indonezija. A planirao je posjetiti i Novi Zeland i potom na karneval u Brazil, kad je već 'dolje'. Račun u banci mu je rastao unatoč tim silnim troškovima. Zasluženo.

U toj krizi ostali cvrčci, koji nisu bili bankari već uglavnom političari, također su osjetili teško stanje koje nadolazi. Plaće im se nisu smanjile, ali su se dogovorili da će im mirovine biti manje, barem 30% od tzv. zaštićenih jer će tako umiriti svoju savjest (ima li je?) i zadovoljiti ljute mrave.
Kriza je i na ostale načine pokazala zube te više nije bilo druge nego uvesti nove poreze kako bi se prevladala kriza i krenulo u 'svjetliju budućnost' iako se 'svjetlo na kraju tunela još nije ni približno naziralo'.

Odlučili su uvesti porez na imovinu. Pošteno. Onaj koji ima neka plati.

Sada je mrav na sto muka kako da namakne novac da plati taj novi porez. Ima kuću, auto, a i neku zemlju koju je naslijedio od pokojog djeda. To što je za sve to već platio poreze i sve ostale namete kad je to stjecao... to nema veze. Kriza je i svatko tko ima više od ostalih treba da shvati da se jedino osobnom žrtvom i odricanjem može izaći iz krize.

Cvrčak se pak nije uopće brinuo. On ionako nema nikakve imovine osim debelog računa u banci koji mu donosi lijepe kamate od kojih i dalje može pjevati i šalabazati okolo po svijetu i trošiti koliko god želi, a da njegova Lijepa naša nema od toga nikakve koristi.

Poanta: La Fontaine idi ti skupa sa cvrčcima u tri lijepe pičke materine.

Kuzma


29.01.2012.
povratakOsobni stav štampanje broj čitanja:  4797 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: