Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Premantura na vrhu Istre
Ukratko o Premanturi


Premantura, rimski Runtianum, je najjužnije mjesto na istarskom poluotoku, udaljeno od Pule oko 10 km.
Popis stanovništva 2001. godine kaže da Premantura ima 845 stanovnika i to 402 muške i 443 ženske osobe.

Starosjedioci Premanture su dalmatinskog porijekla koji su se tu naselili bježeći pred najezdama Turaka u Dalmaciji u 14. i 15. stoljeću.

Mjesto je nastalo na ruševinama starog ilirsko-rimskog naselja, a spominje se već oko 1300. godine. U okolini su nađeni ostaci rimskih vila rustica i statua Minerve koja je danas u pulskom Arheološkom muzeju.


Južno od Premanture nalazi se rt Kamenjak, po kojem je Premantura i dobila ime - promontorio je talijanska riječ za rt. Na istočnoj strani, u Medulinskom zaljevu, nalazi se nekoliko nenaseljenih otočića na koje su, u ne tako davna vremena, mještani dovozili krave na ispašu. Čak i danas na nekim od otočića usred sezone može se naći pokoja krava, pa se nemojte začuditi ako vidite barku i pored nje krave kako plivaju.

Starim dijelom samog mjesta prevladava autohtona istarska arhitektura, a cijelim krajem dominira prekrasan kameni toranj, visok oko 27m. Svojim oblikom i uočljivošću s mora postao je orijentir ribara i pomoraca koji ribare i plove uz rt Kamenjak. Toranj se nalazi na glavnom trgu i pripadak je župne crkve sv. Lovre, zaštitnika mjesta, sagrađene u 17. st.

Osim starog dijela mjesta, u kojem se nađe i pokoja novoukomponirana arhitektonska rugoba, ostatak mjesta su uglavnom novonastale vikendice i kuće u kojima ćete naći ljubazne domaćine i lijepo uređene sobe i apartmane za iznajmljivanje. Ako ste stalni gost i ako navraćate više ljeta na odmor u Premanturu osjetit ćete se kao kod svoje kuće. Posebno su lijepa jutra u shoppingu, kada nakon dnevne kupnje kruha, mlijeka, svjeze mortadele i novina, sjednete na terasu u jednu od brojnih slastičarnca i uživate u kavici, svježini jutra i pogledu na prolaznike, pripremajući se za nove doživljaje i kupanje na Kamenjaku.

U okolici Premanture nalazi se nekoliko kampova, smještenih u prekrasnim borovim šumama okrenutim prema Medulinskom zaljevu, dok su stjenovite plaže sa šljunkovitim uvalama uglavnom na Kamenjaku. Tamo uz mnogo "neslužbenih normalnih” plaža ima i obilje nudističkih oaza. U uvali Debeljak, na Medulinskoj strani, nalazi se prekrasno pješčano dno koje mami brojne kupače s malom djecom, a tu je ujedno i sidrište brojnim nautičarima u toku lijepih ljetnih dana. Ne preporuča se tamo sidriti za vrijeme jake bure jer je uvala direktno otvorena prema buri, a pješčano dno nije u stanju dobro držati sidro pri jakim udarima vjetra.

Eto to je u par riječi naša Premantura. Kada ste tamo najbolje se uvjerite koliko je ljepote u njoj, a pogotovo u njezinoj okolici i na Kamenjaku. Prekrasni pogled na Kvarnerske otoke, koji pukne nakon bure, nešto je što se ne može opisati.
Kada dolazite u Premanturu za lijepa i čista vremena, obratite pažnju na trenutak kada se uspnete uz autokamp Tašaleru i idete ravno prema Premanturi. Posebna optička varka stvara iluziju da je morska pučina iznad nivoa crkvenog tornja – preko prijevoja ceste najprije vidite more i morsku pučinu, a tek onda selo ispod njega.

Dobro nam došli u Premanturu.

Objavljeno prvi put : 14-10-2002.
18-05-2004: 1016
02-03-2005: 1543
09-02-2006: 2061

03.04.2005.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakPremantura