Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge strane



Dostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPS



Ured za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
spomenici gradski spomenici kulture
Arena


Arena pod snijegom koji je pao 19.12.2009.

Kada dođete k nama u Pulu, pa na Punti skrenete prema rivi, već nakon prvog raskršća pukne pogled na našu Arenu i da bi došli do nje, odmah tu na raskršću, skrenite polulijevo i eto vas ispred naše ljepotice.

Još kao dijete, svaki put kada sam je vidio ostajao sam bez daha, opčinjen ogromnim kamenim blokovima od kojih je sazdana. I koliko god ti blokovi bili veliki, a u ono dječačko doba izgledali su mi još veći, toliko su našu Arenu činili elegantnom, pomalo hladnom, a opet nekako vitkom i prelijepom.
Legenda kaže da ju je dao sagraditi car Vespazijan svojoj ljubavnici Antoniji Cenidi koja je tu, u Puli, imala svoje posjede. Amfiteatar je stvarno i izgrađen u razdoblju vladavine cara Tita Flavija Vespazijana, od 69. do 79. godine novoga vijeka. Prije nje je postojala slična manja građevina koji su Flavijevci proširili i u cijelosti izgradili od kamena koji je vađen u okolnim kamenolomima i dobrim dijelom dopreman morem. I danas se kamenolom u obližnjem zaseoku Vinkuran naziva Cave Romane.


Amfiteatar Ima elipsasti oblik čija dulja os (sjever-jug) je 130 metara, a kraća (istok-zapad) iznosi 100 metara. Jedna je od rijetkih izgrađena na obronku brežuljka pa je visina zida u podnožju znatno veća nego prema vrhu brežuljka. Prizemlje i kat sazdani su od po 72 lučno zasvođena otvora, dok je treći red sazdan od kamenih blokova i četvrtastih otvora sa dodatnim kamenim nosačima za različite drvene konstrukcije potrebne u to doba. Kameni blokovi povezani su međusobno željeznim šipkama zalivenima olovom.

U ono doba moglo je unutra stati oko 20-ak tisuća gledatelja koji su sa stubišta mogli promatrati borbe u centralnom središnjem prostoru. Taj se prostor nazivao arena, prema pijesku (Ťharenať) kojim je bilo posuto borilište i kojim su se posipali tragovi krvi žrtava palih da bi zabavili plebs u vrijeme različitih svečanosti i državne Ťmarketinškeť politike onog doba pod sloganom Ťpanem et circencesť (Ťhruha i igarať)

Da publiku ne bi previše zamaralo jako sunce i velika vrućina, iznad arene je bio postavljen posebni platneni pokrov koji je štitio od sunca poput nekakvog velikog suncobrana.

Arena iz podnožja

Ispod dijela amfiteatra bio je čitav splet raznih prostorija, hodnika i prolaza u kojima se i danas nalaze muzejske postave sa amforama iz onog razdoblja i opremom za proizvodnju maslinova ulja i vina. Danas je naša Arena jedna velika ljetna pozornica u kojoj se održavaju brojne ljetne manifestacije – od filmskog festivala, opernog festivala i koncerata klasične glazbe pa sve do rok koncerata i raznih folklornih i etno manifestacija.

Mi Puljani, ponosimo se našom Arenom i drago nam je da se uspjela sačuvati kroz ta dva milenija od kada je sazdana, jer ona je dio nas i našeg odrastanja, pa je gledamo nekako drugačijim očima od posjetilaca koji dođu i odu zadivljeni ljepoticom koju im mi pomalo ljubomorno pokazujemo.
Jer za vrijeme vladavine Venecije u ovim krajevima (1585. g.) palo im je na pamet čak da rastave našu Arenu , kamen po kamen i da je odnesu u Veneciju i ponovo je sazdaju na Lidu. Tome se usprotivio Gabriele Emo, član jedne utjecajne trgovačke obitelji, kojemu su zahvalni Puljani podigli spomen ploču u samoj Areni. U doba Mlečana bilo je i drugih opasnosti koje su vrebale našu Arenu, ali na svu sreću ona je ostala poprilično sačuvana sve do današnjih dana, izbjegavši čak i razorna Saveznička bombardiranja Pule krajem Drugog svjetskog rata.

Arena u travanjsko predvečerje

27.11.2012: 7376


13.02.2003.
povratakspomenici štampanje broj čitanja:  29618 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misao



pretraživanje
upišite ključnu riječ: