Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Borin bukvar Istra i sva njezina božanstva Borivoja Bukve
ISTRA I SVA NJENA BOŽANSTVA


Uvod

Danas počinjemo objavljivati ulomke iz knjige Borivoja Bukve METAMORFOZE ISTRE I RIJEKE, umjetnika iz Rijeke i jednog od čestih posjetilaca naših stranica i foruma.
Kako se radi o knjizi koju je teško objaviti u 'jednom komadu' mi smo je razdjelili na nekoliko cjelina koje ćemo objaviti u tjednim nastavcima. Uz iskrenu zahvalu autoru na odbrenju objave dijelova njegove knjige ugodno čitanje želi vam
Stric


Borivoje Bukva: Crkva u Malinskoj - tempera na papiru

Piše: Borivoje Bukva

Istra i sva njena božanstva

Ovaj tekst nije ni znanstven ni sociološki, on je nastao kao rezultat mog razmiššljanja o pitanjima i problemima sa kojima se suočavam. Kroz mit i simbol tražim odgovor i želim ga iznuditi od čovjeka, vas čitalaca.

Povući granicu izmedju mita i stvarnosti, nije moguće. Što čovjek više prodire u nepoznato to granica stalno izmiče i gubi se, ona postaje nedohvatljiva. Douglas Davies o mitovima i simbolima kazuje: "oni predstavljaju mostove između intelekta i emocija, između uma i srca, razuma i osjećaja - i u tome su oni poput glazbe. Oboje izražavaju ideju i oslobađa naš odgovor na nju."

Čovjek današnjice, moderni Odisej, onaj koji osjeća svoju izvornu, pravu žeđ, koji prolazi kroz proživljeno, stiče iskustvo i viziju nadolazećeg, ima se čemu nadati i radovati. U isto vrijeme sakupljati bolno rastrgan svijet, zaviti istinu u tajnu, osobnu sklonost i interes spojiti s mističnim, nije bijeg od stvarnosti, vec očita prisutnost te iste stvarnosti.

RIJEKA
Geografski položaj i konfiguracija terena daju Rijeci izvanredno važan značaj. Smještena na obali Kvarnerskog zaljeva, nadomak srednje Evrope i Podunavlja, ona izlazi na Mediteran u svoj svojoj raskoši i lijepoti. Kronološki je ovaj prostor naseljen u dalekoj prošlosti a datira od brončanog do u rimsko doba, svjedoči o silnoj društvenoj organizaciji Liburna.

Za IV st.n.e. ključna točka obrambenog sustava klauzura Julijskih Alpa, tzv. "Liburnijskog Limesa" bila je Tarsatica, čime i započinje novija povijest Rijeke. Leopoldov grb kao svoje bitne elemente ima ovalan štit purpurne boje, vrč sa vodom, geslo "INDEFICIENTER", glave orla okrenute u istu stranu i nad njima carska kruna. Sveti Vid je u Rijeci stariji od orla, ali kao zaštitnik grada, kao amblem i kao lik u pečatu.

ISTRA

Geografski položaj je najznačajnija osobina istarskog prostora, kraja izuzetnog značaja i prednosti... Jadranska vrata između Alpa i Dinarskog gorja spadaju među najznačajnije prolaze prohodnog i prometno važnog Europskog poluotoka.

"Porta orientale" kako su je stari rimljani zvali, povezana velikim prolazom služila je kao mostobran jačima i sklonište slabijima. Na njenom prostoru, osobito u okvirima koje smo uzeli, očuvali su se tragovi burne proslosti - to je jedan od najbogatijih evropskih regionalnih muzeja." (1*)

PULA (Pola) Najstarije kontinuirano naselje (Mladji neolit 4000.g.pr.n.e.); gradine ilirskog plemena Histra iz broncanog i zeljeznog doba; Kastel (nakon 177.g.pr.n.e.); Amfiteatar (I-II st. za 23000 gledalaca); Slavoluk Sergijevaca (I st.pr.n.e.); Porta Geminia (II/III st.); rimski mozaik "Kaznjavanje dirke" (I st.); Augustov hram (I st.); Katedrala (IV/V st.); Kapela crkve Sta Maria Formosa (oko 556.g. mozaik), itd...

MUTVORAN (Faverija), nalazi ilirskog plemena Histra.

VIZACE (Nesactium) kod Valture, iz broncanog doba, u zeljeznom dobu politicki centar (prijestolnica) ilirskih Histra, rimsko naselje.

POREC (Parentium) gradina ilirskog plemena Histra iz broncanog i zeljeznog doba; ostaci hramova Neptuna i Marsa (I/II st.); Rimska mreza ulica; Eufrazijeva bazilika (VI st.); Baptisterij, Atrij, Maurov oratorij, mozaici i ciborij...

MEDULIN (Mutila), naselje Histra iz broncanog i zeljeznog doba, rimsko naselje.

BRIJUNI otoci nastanjeni jos u prethistoriji, najstarije naselje (2000 g.pr.n.e.), afirmiraju se u rimsko doba

LIMSKA DRAGA, Ilirska gradina (IV/II st.pr.n.e.); crkva iz VI st. Sv. Mihovila, ta je crkva svetiliste arhandjela kulta Mihovila koji je na obalu Jadrana dosao sa istoka, ostaci zidnih slika.

VRSAR, Ilirska gradina, rimski tragovi naselja u luci i okolici.

LABIN (Albona), Ilirsko naselje Liburna, rimsko naselje.

Gradine ilirskog plemena Histra iz broncanog, zeljeznog doba i rimsko naslijedje u mjestima FAVERIA (kraj Pule), MOTOVUN (MONTANA), BERAM, SUTLOVREC, PAZENATICKI, PAZIN, VODNJAN, MOSCENICE, OPRTALJ.

Gradine ilirskog plemena Histra iz broncanog doba sa sacuvanim svetistima, kasnije rimske gradine u mjestima SV. ANGEL (kraj PORECA), u ROVINJSTINI, MAKLAVUN, ZAMNJAK, ROVINJSKO SELO, i SOSIC.

Iz broncanog doba ilirske nekropole sa grobnim urnama pronadjene u mjestima BERAM, BOLJUN, BUJE, BUZET (PENGUENTUM), i KOZLJAK takodjer kasniji nalazi iz rimskog perioda.

Iz rimskog doba naselja na podrucju Istre: KASTAV (KASTRA), ROC, BARBARIGA, FAZANA, GALIZANA, LABINCI (kod PORECA), POMER, VISNJAN, UMAG, MARTINSCICA, VEPRINAC, i PICAN (PATENA).

OTOK CRES : OSOR, megalitski zidovi, ilirske gradine iz broncanog doba, spominju se legende o Argonautima, trgovacke veze sa Grcima, ostaci rimskih gradskih zidina do uvale Bijur (u rimsko doba prokopan je i tjesnac), temelji hramova i javnih zgrada, ostaci starokrscanske katedrale (VI st.).

Ilirsko i rimsko naselje: CRES, BELI, LUBENICE, PUNTA KRIZA, i NEREZINE.

OTOK ILOVIK, prethistorijska velika gradina na lokalitetu STRAZA.

OTOK SV.PETAR, ostaci rimskog ladanjskog dvorca (vila rustica) i zidina benediktanskog samostana S. Petrus in Nembis (XI st.).

OTOK LOSINJ, u M.LOSINJU ostaci iz rimskog doba.

OTOK KRK, u KRKU jos u neolitu istarski Liburni nastanili otok, rimske terme (I st.), starokrscanska bazilika (V/VI st.). Pred Krkom (49.g.pr.n.e.) odigrala se pomorska bitka izmedju Cezareve i Pompejeve flote.

VRBNIK, naselje iz ilirskog i rimskog perioda.

Iz rimskog perioda naselja: CRES, JURANDVOR, KOSLJUN i BASKA.

Ostala mjesta iz ilirskog i rimskog perioda na podrucju Kvarnerskog zaljeva: BAKAR, KRALJEVICA, SENJ, GROBNIK, NOVIGRAD i N.VINODOLSKI. Spilje sa prethistorijskim nalazima u Lovranskoj dragi Permanima.

"Ne gubeci se u nagadjanjima kroz neizvjesna povjesna vremena, istaknimo najvaznije momente. Polozajem i klimatskim prednostima anticka Pula "Pietas Julia" sluzi rimskim legijama kao mostobran, zimsko oporaviliste i uporiste. Monumentalnost spomenika svjedoci o svemoci i privilegijama rimske soldateske.
Umjesana Venecija koristi se razlicitim metodama da dezorganizira i zadrzi prodor germanskih feudalaca i ne dozvoli izbijanje i stabiliziranje na obali.
Ojacana Austrija razbija venecijanske spletke i izbija na more, a u skladu s tadasnjom vojnom tehnikom koristi se Istrom da bi osigurala svoje pomorske pozicije..." (2*)

  • KNJIGA O ISTRI, Skolska knjiga, Zagreb 1968. (1*,2*)

    Nastavak slijedi, a ovdje pogledajte autorov BLOG.


    Tekst je preuzet iz knjige, METAMORFOZE ISTRE I RIJEKE, Rijeka 2006, zainteresirani mogu se obratiti na adresu borivojbukva@yahoo.com

  • 20.11.2006.
    Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
    povratakBorin bukvar