Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Portreti U portretima ?emo vas upoznavati s ljudima, ponajprije jezikoslovcima, koji su svojim radom i nesebi?nim zalaganjem pridonijeli razvoju i standardizac
Bartol Kašić


Bartol Kašić (1575. – 1650.), pjesnik, pisac i prevoditelj, jezikoslovac, isusovac, u hrvatskoj povijesti te u povijesti hrvatskoga jezika, tj. jezikoslovlja, ostat će upamćen ponajprije kao autor prve hrvatske gramatike Institutionum linguae Illyricae libri duo (Rim, 1604.).

Bartol Kašić, odnosno Bartholomeus Cassius – kako se potpisivao na svojim knjigama – rođen je 1575. godine na otoku Pagu. Bartol svoje školovanje započinje u gradskoj latinskoj školi u gradu Pagu, zatim u Zadru. Od 1590. školovanje nastavlja u Ilirskom (što je značilo hrvatskom) kolegiju u Loretu, a 3 godine kasnije poglavari ga šalju u Rimsko sjemenište kamo je upućeno 12 ponajboljih loretskih polaznika. Godine pak 1595., 14. kolovoza, Kašić ulazi u isusovački novincijat.

Već kao student u Loretu Kašić je priredio Konverzacijski priručnik, a tijekom studija i dvogodišnjega novincijata, do 1599., izrađuje Hrvatsko-talijanski rječnik temeljen na petojezičnom rječniku Fausta Vrančića (Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe). Iste godine, 1599., na temelju ankete provedene po europskim isusovačkim kolegijima, u Rimskom kolegiju osnovana je Akademija ilirskog jezika gdje Kašić odmah počinje predavati hrvatski jezik. Upravo za potrebe novoosnovane Akademije počinje sastavljati prvu gramatiku hrvatskoga jezika.

Gramatika je objavljena u Rimu 1604. godine, a trebala je pomoći isusovcima upućenim u hrvatske zemlje kao misionari vjere i naučavanja. Pisana latinskim jezikom, bez prethodnog uzora u hrvatskom jeziku, Kašićeva gramatika otvorila je pitanje hrvatskog jezika i pravopisa te problem izbora ''najopćenitijeg narodnoga govora''. Smatra se jednim od najvažnijih hrvatskih jezikoslovnih djela koje je neizmjerno pridonijelo daljnjem razvoju hrvatskoga jezika te hrvatskomu standardnom jeziku kakav je danas. U gramatici se Kašić opredijelio za štokavski dijalekt (bosanski, kako ga naziva) kao bazu zajedničkoga književnog jezika, napustivši rodnu čakavštinu i pokazavši se tako na neki način vizionarom te ocem hrvatskoga jezika.

Već tijekom školovanja, a osobito kao student, Kašić je bio među prvima u pisanju stihova i proze. Pjesnički je talent iskazao ponajprije prepjevom prvih 50 psalama u zbirci Pjesni duhovne. Psalme, koji se sastoje od biblijskih verseta ili pak redaka u slobodnom stihu, Kašić u svojemu prepjevu prenosi u savršenijoj pjesničkoj formi dvanaesterca s dvostrukom rimom (rimom poslije 6. i 12. sloga).

U stihovima je Kašić napisao i svoju izvornu tragediju Sv. Venefrida. Riječ je o prvoj tragediji u povijesti hrvatske književnosti, koja je napisana i najvjerojatnije izvođena krajem 1627. godine kada i Dubravka Ivana Gundulića.

Cijeli članak: Editor plus

11.09.2011.
povratakPortreti štampanje broj čitanja:  4614 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: