Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Zdravlje vodite zdrav život
Hemeroidi


Što je to?

Hemeroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i oko anusa (čmar) i donjeg dijela rektuma (zadnje crijevo), koje su proširene pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama.

Opis bolesti

Najčešći uzrok nastanka hemeroida je naprezanje kod crijevne peristaltike (pokreta crijeva). Dodatni elementi su: trudnoća, nasljedstvo, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje, analne infekcije.

Hemeroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Hemeroidi katkad izbiju izvan anusa.

Tko obolijeva?

Hemeroidi su vrlo česti i kad žena i kod muškaraca. Polovica populacije u dobi iznad 50 godina ima hemeroide. Incidencija ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Hemeroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak čeda na tu regiju, ako i hormonalne promjene, te sam porod, uzrokuju povećanje hemeroidalnih krvnih žila. Kod većine žena koje imaju hemeroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.

Simptomi

Hemeroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Neki ljudi koji imaju hemeroide, nemaju simptome. Simptomi unutarnjih hemeroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC papiru ili na WC školjki. Međutim, unutarnji hemeroidi mogu izbiti van iz anusa i tada mogu početi iritirati i biti bolni.
Simptomi vanjskih hemeroida uključuju bolno oticanje i bolnu tvorbu oko anusa, nastalu od zgrušane krvi. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

Dijagnoza

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog crijeva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predjelu anusa naći će se otečene krvne žile, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizualizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (cijelog rektuma).

Terapija

Blagi slučajevi hemeroida mogu se liječiti konzumiranjem veće količine tekućine, prehrane bogate vlaknima i održavanjem redovite probave. Hemeroidalne kreme ili čepići mogu pomoći u smanjenju otoka i boli. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena sjedećih kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom.
Ponekad je stanje takvo da zahtjeva kiruršku intervenciju. U upotrebi je i laserska koagulacija hemeroida.

Komplikacije

Kao posljedica produženog krvarenja može nastupiti anemija zbog nedostatka željeza.

Prevencija

Moguće je prevenirati ponovni nastanak hemeroida, promjenom stila života, u smislu promjene ishrane (prehrana s više vlaknaste hrane - voće, povrće) i pijenje puno tekućine (8 - 9 časa tekućine, ne alkohola, dnevno). Takav način prehrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje crijeva i smanjenje tlaka, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemeroida.

nastavak (Izvor: www.plivazdravlje.hr )


17.05.2007.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakZdravlje