web statistic
   
  Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Zdravlje  vodite zdrav život
Koliko se gdje čeka na specijalističke preglede - otkriva Jutarnji List


Liste čekanja na specijalističke preglede. Jutarnji list

Da bi saznli koliko se u kojoj bolnici čeka na specijalističk preglede i operacijske zahvate kliknite na ovaj izvor: Jutarnji list

Vrlo zgodan i grafički dotjeran prikaz na stranicama Jutarnjeg lista. Bravo za Jutarnji.
Alkoholizam - ovisnost o alkoholu


Alkohol se može klasificirati kao hrana, lijek ili otrov. Zloupotreba alkohola jedan je od osnovnih javnozdravstvenih problema.

Ipak, na alkohol se rijetko gleda kao na problem, budući da su alkoholna pića sastavni dio većine društvenih okupljanja i predstavljaju općeprihvaćeni simbol svake proslave. Većina populacije pije alkohol, bilo prigodno, bilo svakodnevno, i procjenjuje se da ga samo 10% populacije nikada ne konzumira. Ovisnost o alkoholu je jedna od najraširenijih ovisnosti - procjenjuje se da je svaka 13. osoba alkoholičar! Od ukupne populacije u Hrvatskoj, procjenjuje se da oko 600 000 osoba prekomjerno pije alkohol, a broj registriranih alkoholičara u Hrvatskoj iznosi oko 240 000. Prema nedavnim izvorima, 20 % stanovništva previše pije, dok 50 % ima u obitelji problema s alkoholom.

Ovisnost o alkoholu je jedna od najraširenijih ovisnosti - procjenjuje se da je svaka 13. osoba alkoholičar!
O povišenom krvnom tlakuKrvni tlak je pritisak krvi na stijeke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu tijela.
Krv teče kroz krvne žile upravo zato što se nalazi pod određenim tlakom. Tlak se stvara radom srca kao pumpe. Pri svakom izbacivanju krvi iz srca (sistola), tlak se povisuje, a kod ulijevanja krvi u srce (dijastola), tlak se snizuje. Stoga se mjere dvije vrijednosti krvnoga tlaka, gornja vrijednost (sistolički) i donja vrijednost (dijastolički) krvni tlak.

Krvni tlak je promjenjiv, mijenja se tijekom dana i noći i podložan je mnogim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Te promjene su posljedica aktivacije brojnih mehanizama kojima organizam nastoji održati odgovarajući protok ovisno o promjeni životnih uvjeta.
Kolesterol


Što je kolesterol?

Kolesterol je masnoća koje najviše ima u namirnicama životinjskog podrijetla. Bez kolesterola, većina živih bića ne bi mogla živjeti. Prvenstveno, riječ je o tvari koja je normalan gradivni sastojak svake stanice tijela (stanične membrane). Osim toga, u ljudskom organizmu kolesterol je potreban za mnoge metaboličke procese u izmjeni tvari. Iz njega nastaje više vrsta hormona, i to ženskih i muških spolnih hormona (npr. testosterona, estradiola) te hormona nadbubrežne žlijezde (npr. kortizol). Također, dio je i molekule vitamina D. Kolesterol je i tvar iz koje nastaju žučne kiseline koje se putem žuči izlučuju u crijevo i bez kojih je nezamisliva normalna probava, poglavito masti.

Rahitis

Rahitis je bolest kostiju koje rastu i javlja se u fazama njihova najintenzivnijeg rasta, a to su dojenačka dob, predškolska dob i pubertet.

Rahitis se najčešće javlja zbog nedostatka vitamina D koji je jedan od glavnih čimbenika u održavanju koncentracije kalcija u plazmi. Rahitis može nastati zbog nedovoljnog izlaganja djeteta sunčevu svjetlu jer tada ne dolazi do dovoljnog stvaranja vitamina D. Bolest se može razviti i zbog premalog unosa kalcija u organizam. Taj tip rahitisa je hipovitaminski ili vitamin D zavisni rahitis. Drugi tip rahitisa je vitamin D rezistentni rahitis koji nastaje zbog urođenih ili stečenih poremećaja u metabolizmu vitamina D, kalcija ili fosfora.
 
stranica  od 66slijedeďż˝a stranica
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: