Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Borin bukvar Istra i sva njezina božanstva Borivoja Bukve
ISTRA I SVA NJENA BOŽANSTVA
II dio


Borivoje Bukva: Barke na Žurkovu
Borivoje Bukva: Barke na Žurkovu

Piše: Borivoje Bukva
KOZA NA GRBU ISTRE

Iskazati sadasnju i povijesnu bit istarskog bica kroz KOZU kao svoj simbol, nije slucajno izabran. Njena odlika u jednostavnosti, pitomosti, darezljivosti, cistoci, jasnoci i bistrini. Svojim prirodnim, urodjenim svojstvima pokazala se ziteljima ovoga kraja kao najprilagodljivija i najkorisnija. Njeno arhetipsko podrijetlo, vazan je dio naseg razmisljanja, duhovnog oblikovanja i snage u izgradnji demokratskog drustva. Istra je ovim ucinila dodatni akt znacajnog ucvrscivanja svog identiteta.


ZAGONETNA ISTRA

Od davne proslosti do nasih dana Istra predstavlja kljucni i promjenjiv prostor. Bilo da se ime veze uz Hiperborejce, Odiseja, ili legendu o Argonautima koji su dosli Dunavom (Isterom), takodjer za Ilirska plemena Histre ili Liburne, ne mogu se sagledati poceci naziva ni zivota na ovim prostorima.

Grcki mit o Argonautima, govori da su heroji moreplovci (Heraklo, Kastor i Poluks, Orfej i dr.) pod vodstvom Jasona brodom "Argo" otisli na Kolhidu po zlatno runo. Izmedju ostalog, zlatno runo bilo je objeseno o drvo u Svetom gaju boga Aresa, a cuvao ga je divovski zmaj. Medeja je carobnom vodom poskropila i uspavala zmaja, tako lako Jason skine runo sa stabla i s Medejom ukrca na brod Argo... U povratku oni odluce da se vrate Dunavom, i od tada pocinju visegodisnja lutanja i stradanja Argonauta, na svom putu, u mitu spominje se i grad Osor.

"Pokusavajuci prodrijeti u daleku proslost kroz grcku mitologiju, engleski povjesnicar i pjesnik Robert Graves tvrdio je da je otok Losinj, smjesten nasuprot Opatiji, legendarni otok Kirka, na koji su najprije pristali Jason i Medeja vracajuci se s Crnog mora sa zlatnim runom i mnogo godina kasnije, heroj Odisej u toku svojih lutanja raznim morima. Jason i Medeja dosli su do obala sjevernog Jadrana posto su presli Dunav i Savu, a na Losinj su stigli prolazeci kroz danasnju Opatiju. Od Medeje je dobio ime jedan od bisera na ogrlici opatijske rivijere, Medeja(Medveja), a podzemni potoci koji se ulijevaju u more u ovom dijelu obale bile su Medejine suze..." (3*)

"U povjesti Herodota iz Halikarnasa (veliki grcki povjesnicar, zivio 485.-425. god.pr.n.e.) moze se naci u vezi s Hiperborejcima (tzv. ljudima koji su zivjeli iza daha bure), da o njima najvise znaju stanovnici "Dela", koji tvrde da su Hiperborejci uvijali svoje zavjetne darove u psenicnu slamu i slali ih Skitima, a od Skita dospjeli su ti darovi susjedima, i tako od naroda do naroda, dok nisu dospijeli daleko na zapad do Jadranskog mora, a odatle na jug u Grcku..." (4*)

Inspiriran Istrom, a kazu da ju je posjetio i Jules Verne, francuski knjizevnik, autor bogate fantazije koji je predvidio mnogo otkrica suvremene znanosti i tehnike, u jednom svom romanu opisuje podzemlje Pazinskih jama.

SLAVENSKA BOZANSTVA

Arijac je pripadnik pete Rase Majke, nasljednice Atlantide. H.P.Blavatsky tu rasu opisuje kao evropsku, bijelu, nastalu u kvartaru (Tajna doktrina, sv.III).

"Arijski (lingvistika) = indoevropski, ariofon. Indoevropskim nazivamo porodicu jezika kako ju je izdvojio F.Boop (Usporedna gramatika indoevropskih jezika, 1833, izvornik na njemackom drugo izdanje 1885-1889, u V sv). Indoevropska jezicna grana ukljucuje slijedece grane: hetitsku, indijsku, iransku, toharsku, armensku, trackofrigijsku, grcku, ilirsku, albansku, italicku, keltsku, germansku, balticku i slavensku. Indoevropski narodi su s jezikom prenosili i zajednicku ideologiju..." (5*)

Podrucje Istre prije Slavena bilo je nastanjeno narodima raznog podrijetla, od starosjedioca toga vremena, onih koji su se asimilirali sa starosjediocima, koji su u svojim osvajackim pohodima prosli Istrom, ili se nakratko zadrzali, bili su to:
Keramicari Trake, Iliri (Liburni i Histri), Heleni, Etruscani, Kelti, Rimljani, Huni, Goti, Bizanti, Longobardi, Avari, Franci, Mleci, Germani, Austrijanci i drugi.

Tragovi stare indoevropske religije, nalaze se u religijama svih evropskih naroda. Slicnosti, dakle, izmedju religija pojedinih evropskih naroda ne treba odmah smatrati kao neki utjecaj, pozajmicu ili originalnost. Svakako dolazak Slavena, Hrvata u nase krajeve imao je vrlo vazne posljedice. Svi Liburnijski gradovi i gradovi Histra ubrzo se posve slaviziraju tako da je stari romanski jezik kojim su stanovnici govorili posve nestao i jedva mu nalazimo traga u toponimima. Tarsatica kao i Istra nastavili su zivjeti u novim uvjetima i novim okolnostima.

"Slavenska mitologija je politeistickog karaktera ali zato ipak ima jedno vrhovno bozanstvo, jednog boga bogova, kome su potcinjeni svi bogovi." (6*)

"Vjerovanje u vrhovno bozanstvo, u boga bogova (Deus deorum), postojalo je jos u indoevropskoj zajednici svih evropskih naroda, a izrazeno je u sanskrtskom jeziku sa rjecju "dyaus pita". Ovo nadbozanstvo zadrzalo se u mitologijama svih evropskih naroda i to kod Grka pod imenom Zeus, kod Rimljana Jupiter i kod starih Germana Tuiz; kod Njemaca Ziu. U mitologiji starih Slavena nalazi se pod imenom SVAROG ili PERUN." (7*)

Perun, gospodar gromova, bog, koga svaki kronicar spominje, koji se najvise odrzao u folkloru, pripovjetci i pjesmi svih Slavena, koji je ostavio tragove na osobnim imenima, na imenima sela, planina i biljaka. Za direktnog nasljednika Peruna mozemo posve slobodno smatrati Sv. Iliju.

Ostala bozanstva starih Slavena bila su: Svetovid (Svarozic), Dazbog, Volos, Vales, Triglav, Stribog, Simargl (Zimogonja), Mokasa, Radgost, Trojan, Rudjevid, Gerovid (Jarevid), Porevid, Pripegala, Podaga (Pogada), Jula, Crnbog (Crt), i drugi.

Slavenska bozica bila je Vesna, Devana ili Morana, kao i mnoga druga lokalna bozanstva.

Na jednom mjestu Vladimir Nazor pjeva Crtu: "Gle mrtvacki pokri odar / sirno polje / vihor huji kroz gudure i kroz gaje / navjescuje zemlji Crt je sada vladalac i gospodar."

Nastavak 'VELI JOŽE' slijedi, a ovdje pogledajte šta ima novoga na autorovu BLOG-u.

Tekst je preuzet iz knjige METAMORFOZE ISTRE I RIJEKE, Rijeka 2006, a zainteresirani mogu se obratiti na adresu borivojbukva@yahoo.com

27.11.2006.
Nemoguće ostvariti vezu prema bazi podataka!
povratakBorin bukvar