Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
spomenici gradski spomenici kulture
Slavoluk Sergijevaca – Zlatna vrata


Jedan od najočuvanijih i svakako najljepših antičkih spomenika našeg grada nalazi se u strogom centru.
To je Slavoluk Sergijevaca ili kako ga mi Puljani nazivamo ŤZlatna vratať, jer se naslanjao uz gradska vrata (Porta Aurea), tako nazvana zbog bogatstva ukrasnog luka ili zbog pozlate vratnica. Ta su vrata i bedem srušeni su početkom XIX stoljeća, odlukama ondašnjih gradskih bandoglavaca, zbog urbanizacije i širenja grada van bedema.

Predpostavlja se da je podignut je u razdoblju između 30 i 10. g. prije Kr., od strane Salvije Postumae (SALVIA POSTUMA SERGI) udate u obitelj Sergijevaca, a u čast trojice članova obitelji koji su obnašali visoke činovničke dužnosti u Puli. Da li je to na svoj način bio Ťmarketinškiť ili nekakav Ťulizičkiť čin onog doba danas nije više uopće važno. Bitno je to da je taj prelijepi spomenik ostao pokoljenjima kao svjedočanstvo jednog razdoblja iz bogate povijesti Pule.

Slavoluk Sergijevaca - zapadna strana - prema Forumu

Jednostavni otvor luka ukrašen je s gradske strane (prema Forumu i zapadu) svim vrhunski isklesanim elementima dekoracije s odašnjeg kasnohelenističkog repertoara - razdoblja vladavine Augusta. Osim kamenih polustupova, čistih korintskih kapitela koji daju posebni dojam elegancije, tu su i razni ukrasni elementi i dekoracije : Amori, krilate Viktorije (boginja pobjede), borba orla i zmije te cjelokupna vojnička oprema što ukazuje na to kome je slavoluk bio posvećen. Osim tih simbola tu je i natpis koji govori o Luciju Sergiju Lepidu, koji je bio tribun XXIX legije L(ucius) SERGIUS L(uci) F(ilius) LEPIDUS, AED(ilis) TR(ibunus) MIL(itaris) LEG(ionis) XXIX , što bi u prijevodu značilo : Lucije Sergij Lepid, sin Lucija, edil, vojnički tribun 29. legijeUz njegov kip na vrhu slavoluka bili su i kipovi njegova oca, Lucija Sergija, i strica, Gneja Sergija.
U svakom slučaju Slavoluk na svoj način govori o ljudima i običajima jednog vremena iz povijesti našeg grada.

Ako ikada dođete u Pulu obavezno prođite kroz naša Zlatna vrata i uputite se ulicom Sergijevaca prema Forumu gdje vas očekuje prekrasni Augustov hram. Osjećaj koji vas prožme dok prolazite ispod luka Zlatnih vrata vratit će vas na tren u ono doba kada su kroz ta vrata prolazile nekadašnje rimske legije na svojim odlascima u osvajanja ili na trijumfalnim povratcima iz mnogih bitki. Koliko Slavoluk Sergijevaca može opčiniti, najbolje govore sačuvane skice i crteži koje je izradio Michelangelo Buonarroti, a svojevremeno je početkom 20. stoljeća u zgradi uz sami Slavoluk živio i radio James Jojce pišući dijelove svoga Uliksa.

Velika je šteta jedino to da su sa trga (velebnog imena ŤPortaratať ?), na kojem se Slavoluk nalazi, skinute stare kamene ploče koje su davali poseban čar i izgled cijelom tom prostoru, te su ih neki suvremeni gradski bandoglavci zamjenili kamenim pločama koje su cijelome trgu dale jedan bezlični izgled. Sreća je da je tu Slavoluk, koji cijeli prostor spašava od tolike bezličnosti.

Zlatna vrata - istočna strana - prema tržnici

Mi Puljani želimo da se i vi osjetite posebno samo radi toga što ste došli k nama u Pulu, zato jer nam je drago da ste tu i da vas zanimaju ljepote grada koje su za nas sačuvali naši prethodnici. Ovaj vas grad, sa svim svojim spomenicima, bogatstvom prirode i okoliša te ljudima koji u njemu žive, stvarno može posebno nadahnuti.

14.10.2012.: 21723

17.06.2003.
povratakspomenici štampanje broj čitanja:  39890 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: