Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
Valtura
Građanima sela Valture


Valturu u lijepoj uspomeni nosim još odkad sam bio klinac i kad smo sa školom, u sklopu sata povjesti, išli u posjet Nezakciju. Ostala mi je u sjećanju po natpisu na spomeniku palim borcima NOR-a koji smo kao pioniri obavezno morali obići. Ne toliko radi ideologije, koliko radi toga da nas učiteljica smiri i dovede u "organiziranu kolonu" za pješačenje prema Nezakciju (Vizačama).

A na spomeniku je doslovno pisalo "Građani sela Valture podižu ovaj spomenik ..." - i već onda mi je to zvučalo jako simpatično.

Evo kako Valturu vidi i opisuje jedan stalni čitatelj pula-online.com i sudionik našeg foruma. Nick mu je Bord te mu se ovom prilikom iskreno zahvaljujem na lijepom članku.
Istovremeno pozivam i ostale čitaoce našeg portala da pošalju svoje članke o njima dragim gradićima i selima, i ljudima koji tamo žive.

Stric

Evo Bordovog članka:Valtura je naselje smješteno nekoliko kilometara istočno od Pule. Ako se putnik namjernik zatekne u prolazu mjestom i krene od valturske Place, ono što će mu odmah upasti u oči, zasigurno je neogotička crkva Svetog Ivana (iz 1899.), čiji je dvadesetosmometarski zvonik jedinstvena izgleda izgrađen u obliku osmerokuta. Sama valturska Placa također je pomalo neobična izgleda: nije to ušminkani kamenom popločeni trg, nego tek ravna asfaltirana površina kojom prolazi i sav promet koji ide kroz Valturu. Prolazite li Valturom, placu ne možete zaobići.

Pomalo robusnog izgleda, no ako se na njoj zaustavite, osjećat ćete se ugodno... tišina koja njome vlada gotovo uvijek, dočarat će valtursku atmosferu najveći dio godine. Na Placi se nalazi trgovina, autobusno stajalište i crkva.

Valtura - Svetog Ivana (iz 1899.) dominira valturskom Placom.

Krenete li cestom iza crkve prema sjeveru kroz naselje, za samo dva kilometra doći ćete do onoga po čemu je Valtura vjerojatno i najpoznatija - nalazišta Nezakcija, omiljenog odredišta arheologa i turista željnih upoznavanja bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa Valture. Nalazi se na proplanku s kojega pogled puca na kvarnersku stranu.

Valtura - ostaci Nezakcija i danas plijene pažnju posjetilaca koji se ovdje mogu u mislima vratiti dva milenija unazad.

To je najvažniji arheološki lokalitet na čitavom istarskom poluotoku. Prostrana i masivna nezakcijska gradina oblikovana je u brončano doba. Bilo je to političko i vjersko središte plemenskog saveza Histra i njihov glavni grad. Ovdje se 177. pr. Krista odigrala odlučujuća bitka između brojčano nadmoćnih Rimljana i Histra. Kako ne bi dopao neprijateljskih šaka, histarski kralj Epulon navodno sebacio na mač i tako poginuo. Njegovi su se vojnici poveli za tim primjerom. Nakon rimskog osvajanja Nezakcij je postao vojnom izvidničkom postajom na cesti koja je od Pule, prolazeći kroz Ližnjan, vodila prema Labinu i Liburniji. Nalazi potječu iz razdoblja između XI i VII st. p.n.e. Iz pretpovijesnog razdoblja sačuvana je nekropola, temelji zidina i jarka. Rimskom razdoblju pripadaju forum, terme, ceste za vodu, vrata i ostaci triju hramova. Lako se razaznaju ruševine dviju velikih bazilika, pravokutnih i usporednih, ranokršćanskih (iz V st.). Na lokalitetu postoji i mali muzej. Legende o Epulonu, pogotovo o njegovom blagu, i danas se mogu čuti u ovome kraju.

Posjetitelj Valture ugodno će se iznenaditi krene li u smjeru istoka i to je, po mojoj osobnoj preporuci, najljepši mogući doživljaj. Netaknuta priroda, s ponekim uzoranim poljem i gustom šumom, nudi privlačnu šetnju do mora i vjerojatno najljepše uvale u ovome dijelu Istre, prelijepe Budave. Bilo kojom stazom išli prema moru, polako ćete kroz šumu, zaklonjeni od vreline sunca, preko polja, na kojima se zlati beskraj brnistre, doći do Budave.

Budava -  prekrasni zaljev na istočnoj obali Istre, dugo je bio nedostupan zbog vojnih 'potreba' bivše vojske, zbog čega je vjerojatno ostao i očuvan, Nadajmo se da će i dalje ostati takav.

Usput valja spomenuti da se brnistra nalazi i u grbu općine Ližnjan, čiji je dio i Valtura. S beskrajem zelenila, izmjenjivat će se crvenilo prekrasnih makova, žutilo brnistre, pa opet šuma, pa nestvarno zelene livade… činit će vam se kao da ste na nekoj Van Goghovoj slici. A onda, nagli spust uz strmu padinu gusto obraslu sredozemnim biljem, kao neobičan kontrast toj slici i za samo nekoliko minuta ugodne šetnje naći ćete se iznad Budave, gdje će vam od ljepote zastati dah. Odmorite oči na prekrasnom zaljevu, posve nekomercijaliziranom, dubokom nekoliko kilometara, koji će vas svojim oblikom podsjetiti na fjord. U trenu ćete osjetiti povezanost s prirodom i svu veličanstvenost prizora, čiste i nedirnute vale, s tek pokojom barkom. Danas se Valturci nadaju da se u Budavi neće dogoditi ono što se dogodilo u drugim dijelovima Istre i da ona neće postati komercijalno odredište masovnog turizma. Osupnut će vas prije svega zimzelena vegetacija, makija i cvrčci, slika koja će vam se na trenutak učiniti daleko sličnijom nekim našim južnijim krajolicima...

Valtura miriše drugačije u svako godišnje doba i na svakom svome dijelu. Miris sredozemnog bilja u Budavi nije isti u ožujku i rujnu, miris trave na livadama prema moru drugačiji je u svibnju od onoga u rujnu. Krenete li prema Šišanu, predlažem vam da nakon izlaska iz mjesta (obratite na tom dijelu pozornost na kupolu zvjezdarnice!) krenete prema Kostanjici, zaseoku koji se po prvi puta spominje 1197. godine. Tamo se nalazi crkva Blažene Djevice Marije. Nekada je nosila ime Sv. Germana, pulskog mučenika koji je prema predaji ondje bio pogubljen 284. godine. Na crkvici se danas nalazi gotički natpis iz XIV stoljeća.

Neasfaltiranim putem doći ćete do Šandalje. Riječ je o sustavu više spilja i podzemnih špilja, nazvan po istoimenom kamenolomu Šandalja. U rimsko doba već se na ovom lokalitetu eksploatirao kamen. Šandalja se inače nalazi se na području OKZ "Valtura" (Otvoreni kazneni zavod Valtura, po čemu je Valtura također poznata). Po bogatstvu paleontoloških, paleolitičkih i paleoantropoloških nalaza, koje su pronađene u 9 metara debelim naslagama, ovaj lokalitet zauzima vodeće mjesto na europskom tlu. Do danas su istražene pećine Šandalja I i II, udaljene jedna od druge svega desetak metara. Tu su pronađeni ostaci sjekutića homo erectusa stari milijun godina. Upravo ovi podaci govore o najstarijem pračovjeku Europe. Isto tako, na ovom je lokalitetu pronađeno i najstarije udarno oruđe u Europi (kremeni udarač).

Valtura je poznata i po kamenu, a na području mjesta nalazi se nekoliko kamenoloma. Istoimeni vapnenac koji se ovdje vadi koristi se za oblaganje unutarnjih i vanjskih površina.
U Valturi nećete naći hotele ni mnogobrojne turističke sadržaje. Postoji tek nekoliko mjesta na kojima ćete dobro, ali zaista dobro popiti i pojesti, te pronaći mjesto da prespavate ako vam se nakon feštanja ne da dalje. Njih ćete zasigurno i sami lako pronaći.
U Valturi je smještena i pulska zračna luka, nedavno proglašena najboljom čarter zračnom lukom u Europi. Nalazi se usred Valturskoga polja, koje je jedno od najplodnijih na Mediteranu, s idealnim uvjetima za uzgoj raznih poljodjelskih kultura.

Valtura je poseban raj za sve one željne istraživanja prirode biciklom. Ako ste ljubitelj te vrste aktivnosti, krenite nekom od brojnih staza, prema Ušići dvorima i Šišanu, Kostanjici, Muntiću, Vizačama ili moru. Iznenadit ćete se koliko ćete boja i različitih krajolika vidjeti na svojem putu, a svaki će vam kilometar dočarati valturske ljepote.

Bord

17.12.2011: 8155

10.03.2002.
povratakValtura štampanje broj čitanja:  15333 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: