Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
dogašaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite ļæ½ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemljiļæ½nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
spomenici gradski spomenici kulture
Augustov hram i Forum


Mjesto koje je bilo glavno sastajalište antičkog grada, pa tako i antičke Pule, nazivalo se Forum. Ondašnji naziv, još iz rimskih vremena, sačuvao se u Puli sve do danas pa mi i danas imamo trg koji se naziva Forum. A poseban ukras i ponos našeg Foruma je Augusrov hram, sakralna graševina sagrašena početkom I stoljeęa poslije Krista u počast cara Augusta i božice Rome.

Kako se sačuvao do našeg vremena, sasvim je nepojmljivo, ali tu je i treba biti svakako zahvalan našim prethodnicima da su ga spasili sudbine mnogih antičkih spomenika, kojih su ruševine korištene kao graševinski materijal.

Prkosio je zubu vremena i raznoraznim nasrtajima sve do nasrtaja suvremenih Savezničkih «barbara» koji su ga do temelja razrušili krajem II svjetskog rata izravnim pogodkom avionske bombe. Ali ti isti barbari ponovo su ga i rekonstruirali uz pomoę talijanskih arheologa u razdoblju savezničke vojne uprave (od 1945-1947).

Augustov hram u Puli

Augustov hram predstavlja jedan od najljepših primjera rimskog hramskog graditeljstva s jakim utjecajem kasnohelenističke umjetnosti koja je u to doba, ranog carstva, imala vrlo veliki utjecaj na cjelokupan graditeljski opus Rima.

Oblik je «rimski jednostavan» - pravokutni oblik s prostorijom hrama i jednako velikim trijemom koji pridržava šest stupova – dva bočna i četri na pročelju koji nose zabatnu konstrukciju, s korintskim kapitelima. Cijeli hram je izgrašen na izdignutom postolju, pa do samog hrama vodi sedam širokih stepenika. U samome Augustovom hramu nalazi se stalna postavka rimskih skulptura.

Začelje Gradske vjeęnice na kojem se vidi zadnji zid Dijaninog hrama

Neposredno uz današnji Augustov hram bio je još jedan hram «blizanac» kojega je u srednjem vijeku progutala gradska palača, pa se na njezinoj stražnjoj strani i dans vidi začelje zida nekadašnjeg hrama. Pretpostavlja se da je taj drugi hram bio posveęen božici Dijani, zaštitnici lova, ali to nije potvršeno.
S obzirom na graditeljsku tradiciju Rima, pretpostavlja se takošer da je izmešu dvaju hramova postojao središnji hram Kapitolijskog Trojstva u kojem su se štovala službena božanstva staroga rima.

Kada došete u Pulu posjeta Forumu i Augustovom hramu je nešto što ne smijete propustiti. Na samome trgu je i centralni informativni punkt Turističke zajednice grada Pule, gdje možete dobiti niz kirisnih informacija i naputaka šta i kako pogledati u našem gradu.

Pogled na pulski Forum iz sjene Augustovog hrama

14.10.2012: 14537

20.06.2003.
povratakspomenici štampanje broj čitanja:  24253 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaƃā€¦Ć‚Ā” trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaƃā€¦Ć‚Ā¾a.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: