Poslovni imenik
vijesti
danas
zanimljivosti
InfoTech
Humor
 
kolumne
Stričeva kuharica
Kumina makrobiotika
Dobra glazba
Portreti
Osobni stav
Škovacera
Duplerica
Moja Pula
More
Dnevnik putnika
Guzo na putu
Off the record
Zdravlje
Odasvud pomalo
 
gradski vodič
događaji
restorani
zabava
povijest grada
spomenici
prijevoz
smještaj
 
Kliknite i vidite �ta se krije s druge straneDostava stanja brojila el.energije.

Interaktivni plan grada Pule - CROMAPSUred za katastar.
Pregled zemlji�nih knjiga.
Parentium - nezavisni portal grada Poreča
povijest grada 3000 godina povijesti
Priča o jednom gradu - Pula na prijelazu stoljeća (VII dio)


Godine 1871. po okončanju izgradnje Hidrografskog zavoda, na brežuljku Zaro pristupa se ozelenjavanju nastaje novi park površine 29.000 m2. S padina brežuljka, s mjesta s kojeg je bio najljepši pogled na Arsenal i sidrište K.u.K. ratne mornarice, Franjo Josip I. dao je podići 1877. godine spomenik viceadmiralu von Tegetthoffu.

Spomenik admiralu von Tegetthoffu rad je Carla Kundtmanna, a činili su ga četverokutni blok s likovima Marsa (boga rata), Neptuna (boga mora), Glorije (božice Slave) i Fame (božice vijesti ili moći) i skulptura admirala u nadnaravnoj veličini. Na prednjoj strani brončanog postamenta bila je posveta; "Viceadmiralu Wilchelmu von Tegetthoffu, car Franjo Josip I, 1877, hrabrom borcu kod Helgolanda, slavno pobjedio kod Visa i stekao vječnu slavu za sebe i za austrijsku flotu". Spomenik Tegetthoffu s uredenim okolišem i Zavodom u pozadini biti će čest motiv na razglednicama onodobne Pule.


U neposrednoj blizini Maximilijanovog parka u novoj četvrti San Policarpo, dovršena je 1891. godine i monumentalna zgrada Mornaričko-tehničkog odbora (K.u.K. Marine technisches Comitee). U ovoj dvokatnici s visokim prizemljem, organizirana je djelatnost Mornaričko-tehničkog odbora (osnovanog 1885. kao savjetodavnog tijela Mornaričkog odsjeka pri Ministarstvu rata) u sedam, odnosno osam odjela. Bio je to odjel za brodogradnju, za strojarstvo, za topništvo, za torpediranje, za podmorsko miniranje, za tehnologiju i elektroniku, za hidrografiju i navigaciju te djelatnost Mornaričke knjižnice. Bila je to "...visoka škola znanstvene specijalizacije u tehničkim problemima mor-narice ...". Na čelu institucije nalazio se upravitelj, a svaki od osam odjela imao je svog voditelja u rangu stožernih časnika ovisno o stručnoj kvalifikaciji. Preseljenje Mornaričke knjižnice iz zgrade Hidrografskog zavoda ( 1892.) u vlastiti smještaj, a potom u zgradu Mornaričko tehničkog odbora (i njezino ustrojavanje kao VIII. odjela) nije značilo samo preseljenje nego i preustroj. Naime, 1895. godine Hidrografski zavod predlaže prijelaz knjižnice u ingerenciju Mornaričko tehničkog odbora i formiranje novog IV. odjela - Odjela geofizike.

Godine 1900. car Franjo Josip I. prihvaća prijedlog i pri Zavodu ostaju samo dvije stručne knjižnice - knjižnica Zvjezdarnice (sadržavala je nautičku i astronomsku literaturu, kao i druge knjige i kartografska djela potrebna za rad Zvjezdarnice) i knjižnica Odjela geofizike (objedinjavala je geofizikalnu literaturu, godišnjake, biltene meteoroloških i geoloških zavoda). Osmi odjel K.u.K, Marine Bibliothek imao je po novom ustroju svoje podružnice u Hidrografskom zavodu (Hydrographisches Amt.), Arsenalu, pri Ministarstvu rata i na bojnim brodovima, Priručna biblioteka u Arsenalu (K.u.K. Seearsenals - Schiff-baudirektion - Bibliothek) bila je smještena u upravnoj zgradi, lijevo od današnjeg glavnog ulaza u Brodogradilište "Uljanik" u predjelu koji se ranije zvao Val de Buso, Prema nekim indicijama fond knjižnice brojio je dvije tisuće svezaka. Priručna knjižnica pri Ministarstvu rata u Beču (Reich - Kriegs Minis-teriums Marine Sektion - Bibliothek) bila je uže specijalnosti, osnovana je 1877, godine (sa sjedištem u Ratnom arhivu u Beču), Fond Knjižnice činili su duplikati i triplikati iz Centralne knjižnice. Profesor Roman Lukin u svom radu "Mornarička biblioteka u Puli (K.u.K. Marine Bibliotehek) " navodi da je knjižnica bila uže specijalnosti i da su knjige uz opću signaturu tekućeg broja inventarne knjige matične Knjižnice imale i vlastitu signaturu s oznakom M. S. (Marine Sektion). Posebne podružnice činile su tzv. brodske - pokretne knjižnice na brodovima (Schiffsbibliotheken). Godine 1897, Predstojnički ured potiče temeljnu reorganizaciju brodskih knjižnica. One postaju različite po obimu i sadržaju. Osim knjižnice za zastavni brod eskadre (s izabranim djelima o ratnoj znanosti), ustrojeno je pet knjižnica za brodove na prekooceanskim pu-tovanjima (sadrže "Brehmov životinjski svijet", izbor prirodopisnih; zemljopisnih i etnografskih priručnika te nekoliko knjiga poučnog sadržaja) te šest knjižnica za brodove na samostalnim putovanjima po Sredozemnom moru i za usidrene brodove, Pravilnik o korištenju Mornaričke knjižnice utvrđivao je način korištenja knjižnog fonda, čuvanja i zaštite kao i odredbe o preuzimanju knji-ga. Prema Pravilniku knjige je preuzimao zaduženi časnik odgovaran zapovjedniku broda i upravitelju Centralne knjižnice.

21.04.2011. : 2082


25.06.2003.
povratakpovijest grada štampanje broj čitanja:  4248 
PulaWireless

www.zutaminuta.com - vaš trajni glas na internetu.

Čistoća mora jadranskih plaža.

vremenska prognoza
Vremenska prognoza prema DHMZ
 
art & culture
foto galerija
razglednice
Art gallery
Poezija
Kratke priče
Borin bukvar
R&R priče i poezija
 
selo moje malo
Medulin
Premantura
Fažana
Bale
Valtura
 
Posjetite AQVARIVM na Fort Verudeli

Severino Majkus - slike, poezija i misaopretraživanje
upišite ključnu riječ: